Kolumnit Hauho

Sysi-Suomen mielensäpahoittaja

Jouni Lehtonen on Hämeen Yrittäjien viestintäpäälikkö Hauholta.

Mielen valtaa suru, miksi? Edessä on kauan odotettu lomamatka ja autonnokka on suunnattu pohjoiseen. Valitsemme reitin, joka kulkee pääteiden ulottumattomissa. Kesäauringon kilossa halomme Suomi-neitoa Keski-Suomen, Kainuun ja Peräpohjolan kautta läpi Lapin sen kainaloon. Silti mieli mataa.

Epämääräinen haikeus valtaa mielen teiden halkoessa kirkonkyliä ja syrjäisempiä sivukyliä, jotka tyhjenevät ja ränsistyvät. Kyläkoulut ja -kaupat retkottavat tyhjinä pusikoituvine pihoineen. Kirkonkylissä liiketilat pölyisine ikkunoineen odottavat uusia yrittäjiä, rintamamiestyyliin rakennetut talot teiden varsilla tervehtivät satunnaista kulkijaa auringon haalistamin verhoin ja tuulen pieksemin ulko-ovin. Suomalaisen maaseudun vääjäämätön autioituminen piirtyy eteemme tummin sävyin.

Siellä täällä pilkahtaa valo, kyläkaupan mainoskyltti houkuttaa poikkeamaan. Herkkää haikeutta ruokkii kyläkaupan myyntitiskin vallannut, hieman jo nuupahtanut kukkaloisto. Kyläkauppiaan rouva rientää kertomaan, että kukat ovat edellisviikolta, kauppiaan 70-vuotisjuhlista. Kyläläiset ja liikekumppanit ovat muistaneet pitkäaikaista palvelijaansa. Kortteihin kirjoitettujen kiitosten ja toivotusten takaa kuultaa luovuttamisen läheisyys. Kaupan loppu on lähellä, jatkajaa tuskin löytyy ja iäkäs kauppiaspariskunta suree elämäntyönsä katoamista kylätien pölyyn.

Tämä ei ole ainoastaan Sysi-Suomen surku. Sama meno koettelee jopa Helsinkiä. Majapaikassamme katsotut uutiset raportoivat Helsingin kivijalkakauppojen kadosta ja ihmisläheisen elämänlangan katkeamisesta pääkaupungin perinteikkäissä kaupunginosissa.

Meillä on tasan kaksi vaihtoehtoa. Nostaa kädet pystyyn ja myöntää, että kauppa- ja asiointimatkat autoillaan kaupunkien suuriin keskuksiin, jopa muutetaan niihin. Toinen vaihtoehto on omalla ostoskäyttäytymisellä antaa tuki maaseudun palveluille. Sen lisäksi kotiseudun elinvoima kaipaa luovia ideoijia ja etenkin raakaan toimeen tarttujia. Keskihämäläisen kesän vireys ja vilkkaus tulee saada pysyväksi olotilaksi. Tekemisen aika on nyt. Niskavuoren Aarnea lainaten: ”Se on kerrankin omissa käsissä”.

Jouni Lehtonen
Kirjoittaja on Hämeen Yrittäjien viestintäpäälikkö Hauholta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski