Kolumnit Tuulos

Syysvieraita

Kirsti Häppölä

Viime aikoina keittiössäni on pyörinyt mukavia vieraita. Lähinnä helsinkiläisiä, jotka ovat halunneet nauttia maaseudun rauhasta ja puhtaasta ilmasta.

Ensin olivat syyslomalaiset Otso ja Rimma. Heidän kanssaan teimme yhtenä päivänä lättyretken Toivoniemen metsään Rikkamäelle. Meillä oli mukana litra Rimman tekemää lättytaikinaa, kaksi valurautapannua, kuivia puita ja tuoli mummulle. – Täytyy sanoa, että missään lätty ei maistu niin ihanalta kuin tihkusateisessa metsässä, rapeana, kuumana ja juuri pannulta tulleena. Ja sormin syötynä.

Seuraava vieras oli Sirkku Tampereelta. Taas oli hyvää syötävää; nyt gurmee- tyylisenä. Voissa paistettu Pyhäjärven kuha saattoi olla se ihan paras juttu.

Sitten tuli suloinen Helmi, nuori balettitanssija ja lukiolainen. Hän on lukion takia joutunut hylkäämään varvastanssin, koska lukio ja kolme balettituntia viikossa eivät mahdu samaan ohjelmaan. Johonkin on pantava raja. Oikein. Sitten tupsahtivat paikalle Helmin sisko Mirja, ja tyttöjen serkku Atso. Mirja on jo kasvanut isoksi tytöksi, jolla on ajokortti. Hän ajaa liian kovaa, ja olen sen takia ollut sydän syrjällään esimerkiksi Oksjärven metsäteillä. Toivottavasti hän ehtii panna rallisydämensä syrjään ennen kuin pelti kolisee, ja oppi menee päähän kovemman kautta.

Kaikki nämä nuoret ovat aktiivisia lukijoita. Koska minulla on kirjoissa hyvin valinnanvaraa, he enimmäkseen istuivat hiljaa nurkissaan lukemassa. Totesivat, että on mukavaa kun on kerrankin aikaa pelkkään lukemiseen, jopa kirjojen vaihtelemiseen, ja satunnaiseen laiskaan keskusteluun – kirjoista.

Viimeisin vieras on nuoruudenystävä kirjailija Jyrki (Pellinen). Hänellä on kaikenlaisia kremppoja niin kuin meillä kaikilla, koska hänkin on melkein kahdeksankymmentä. (Hoidatimme tukkoisen korvan kremppaa erittäin onnistuneesti Lammin terveyskeskuksessa.) Hän on myös pianisti, sellisti ja taidemaalari. Olen ostanut häneltä hiljattain kaksi metriä korkean taulun. Se on väreiltään ja kompositioltaan hyvin voimakas, ja olen sanonut että testamenttaan sen Tampereen tai Hämeenlinnan sydänsairaalalle. Antaa voimaa.

Kirjailija kirjoittaa edelleen koko ajan. Ja soittaa. Ja maalaa.

Näin marraskuu on jo melkein mennyt, ja monella tavalla lämmin joulunaika alkaa.

Kirsti Häppölä
Kirjoittaja on kirjaihminen Tuuloksesta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat