Kolumnit

Talvisodan joulusta 80 vuotta

Kalevi Hämäläinen on FM ja eläkkeellä oleva vakuutusjohtaja.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta talvisodan syttymisestä. Vanha arkkivihollinen Venäjä, silloinen Neuvostoliitto, hyökkäsi Suomeen marraskuun viimeisenä päivänä vuonna 1939.

Syksyn aikana voimistuneen sodanuhan johdosta toimeenpantiin lokakuussa maassamme armeijan liikekannallepano ja miehet olivat joulun tullessa sotatoimissa rintamalla. Naiset vastasivat kotirintaman tehtävistä. Koko kansa yhtenä miehenä ja naisena oli noussut puolustamaan maata. Ylivoimaisen vihollisen lisäksi taistelua vaikeutti erittäin kova, jopa 40 asteen pakkanen. Näissä ankeissa ja poikkeuksellisissa oloissa valmistauduttiin kuitenkin viettämään joulua sekä rintamalla että koti-Suomessa. Monissa aikaisemmissa kirjoituksissa on kerrottu, miten korsuissa öljylampun valossa yritettiin luoda joulun tunnelmaa kuuntelemalla joulun evankeliumia, laulamalla joululauluja ja availemalla kotirintamalta tulleita paketteja. Samanaikaisesti räjähtelivät vihollisen ampumat kranaatit korsun ulkopuolella, missä osa miehistä oli asemissa vihollisen hyökkäysten varalta. Tilastot kertovat, että joulun aikana kaatui 430 armeijamme sotilasta.

Minulle tuosta kohtalokkaasta vuoden 1939 joulusta on jäänyt mieleen suuri maatalon tupa, jossa leijui ruisleivän, rieskojen ja vehnäsen leipomisesta jäänyt unohtumaton tuoksu. Aikuiset tekivät parhaansa, että lapset saisivat oikean joulun. Siitä muistutti kuusi tuvan nurkassa. Jopa pukkikin oli luvattu ja tulihan se. Muistan vielä sen puuhevosen, jonka saattoi valjastaa aivan oikeiden valjaiden kanssa reen eteen. Muistan myös sen rätisevän kideradion, josta yritettiin kuunnella tilannetiedotuksia rintamalta. Paikkana oli sukulaistalo syrjäisellä seudulla Keski-Suomessa. Matkaa lähimmälle rautatieasemalle oli 30 kilometriä.

Tämä paikka, öljylampuin valaistu maatalon tupa, ulkona pimeä metsä, tähtitaivas, lumi ja pakkanen, tallissa hevoset, navetassa lehmät, syvällä Suomen maaseudulla oli oiva näyttämö vanhanajan joululle. Mutta tuntuiko silloin siltä? Tuskin, koska ajatus lensi kauas lumisiin metsiin, missä miehemme taistelivat Suomen itsenäisyyden puolesta. Palelivat, kärsivät ja pelkäsivät. Jopa kuolivat.

Mutta joulu tulee aina, yhtä lailla huonoina kuin hyvinäkin aikoina. Se ei pyydä lupaa, ei piittaa suhdanteista, ei sodista eikä kriiseistä. Sen sanoma on aina sama.

Kalevi Hämäläinen
Kirjoittaja on FM ja kesäasukas Tuuloksessa.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat