Kolumnit Hämeenkoski

Toivotaan toivotaan

Miikka Lönnqvist

Istuin viime viikolla Pikku-Mallan laella ja katselin yöttömän yön valossa välkehtivää Kilpisjärveä. Oli aikaa ajatella ja ihmetellä maailman menoa. Iltauutiset olivat kertoneet taas jonkun pahoittaneen mielensä jostain, mistä mielensäpahoittaja ei ollut ennen mediatiedotteen laatimista edes viitsinyt ottaa kunnolla selvää. Tuohtua oli vaan pitänyt.

Olen vasta hieman päälle kolmekymppinen mutta muistan ajan, jolloin yleissivistystä pidettiin arvostettuna ominaisuutena. Siinä jääkauden uurtamalla kallioharjanteella istuessani yritin muistella, milloin tuo ihanne unohtui ja mikä toi tilalle tämän helppojen vastausten ihannoinnin ja suoranaisen ääliömäisyyden, joka maailmaa tuntuu tällä hetkellä pyörittävän.

Tietoa olisi tarjolla enemmän kuin koskaan mutta se mikä puuttuu, on halu sitä hyödyntää. Sen sijaan, että avaisin taskusta löytyvän älylaitteen ja tarkistaisin mistä on kyse, on tartuttava hetkeen ja sylkeä suusta ensimmäisenä mieleen tulevat ajatukset totuutena ja löytää heti syyllinen koettuun vääryyteen. Niinhän nykyään tekevät kaikki muutkin – Yhdysvaltain presidenttikin.

Iltapäivälehtiä lukiessa tuntuu, ettei maailmassa enää muuta tehdäkään kuin melskata. On vaan helpompi meuhkata kuin ottaa asioista selvää ja helpompi heitellä kiviä kuin rakentaa. Hitakaiseen hämäläisluonteeseeni tämä ei meinaa mahtua millään.

Jäämereltä puhaltavan tuulen hönkiessä niskaani, ajattelin kuinka hyvää ihmisille tekisi joskus pysähtyä hetkeksi ajattelemaan maailman menoa ja omia tekemisiään. Maailma ei siinä valmiiksi tule mutta voisi olla ihan virkistävää ajatella asioita välillä muustakin kuin omasta näkökulmasta. Heittäessäni repun selkään ja suunnatessani takaisin polulle heräsi mieleeni jo edellisessä kolumnissa herättelemäni toive siitä, että kulunut kevät olisi antanut meille kykyä ajatella edes joskus muutakin kuin itseämme.

Ei auta kuin tehdä niin kuin Eero Raittisen kappaleessa ja toivoa, että joskus luomme toisenlaisen maan. Ehkä kaukana se on, mut’ toivo jää.

Miikka Lönnqvist
Kirjoittaja on SOSTE ry:n hallintojohtaja Hämeenkoskelta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat