Kolumnit Hauho

Totuus Hallavan hevosen majatalosta

Virpi Kukkonen

Korona on pitänyt meitä pinteessä jo yli vuoden ajan. Päiväkirjastani olen löytänyt helmi-maaliskuulta 2020 varovaisia tilastolukuja: Italiassa seitsemän kuollut koronaan, jonka johdosta pörssi Suomessa laski kolme prosenttia. Mitä tämä nyt oikein on?

Ei tiedetä tulevasta ja tauti sen kun lisääntyy. Osaan rajusta leviämisestä olemme varmasti osin itsekin syyllisiä, ehkä asian todesta ottaminen ei käynyt pirtaan. Tuntemattoman kanssa taistellessa on aina vaikeaa.

Vantaalaisesta päiväkodista löytyi syksyllä 1984 poliovirus. Myöhemmin samana syksynä löytyi useita eri-ikäisiä halvausoireisia potilaita. Tammikuussa 1985 tilaston mukaan heitä oli jo yhdeksän. Suomessa oli ollut 20 poliovapaata vuotta ennen tätä. Oli siis totuttu, että tautia ei enää ole.

Tämä vanha asia koskettaa minua erityisesti siksi, että pieni kummityttöni oli samaisessa hoitopaikassa tuolloin. Viikonloppuvierailu luoksemme poiki hulabaloon tytön sairastuessa flunssaoireisiin. Taustalla olevasta vakavasta sairastumisesta ei ollut vierailun aikana tietoa, joten viikonlopun jälkeen alkoikin kaikenlaiset selvittelyt. Saimme ohjeet hakeutua terveydenhoitajalle oitis rokotettavaksi eikä lehdistölle pidä asiasta hiiskua. Ohjeet poliosta oli kuulemma heitetty roskiin, sillä tautia ei pitäisi enää olla. Ei ollut nettiä mistä katsoa. Eritteissähän saattaa polio olla. Mitä teen lapsen yökkäämille petivaatteille? Miten on meidän muiden laita? Kysymyksiä riitti, vastauksia odotettiin.

Sokeripalarokotteella tämä tauti nitistettiin maastamme vuonna 1985. Poliorokotteen sai 95 prosenttia kansalaisista. Poikkeusolojakaan ei tarvittu.

Espanjantauti riehui 100 vuotta sitten. Silloin oli maskeja käytössä, karanteeneja ja kauhua ilmassa. 35 000 suomalaista kuoli.

Nyt meillä on tietoa asioista, olemme tietävinämme asioista paljon. Miksi sitten emme ottaisi rokotetta ja saisi sen tuoman turvan? Vuosi sitten hamstrasimme vessapaperia ahdistuksissamme. Emme muutakaan osanneet.

Netittömät ikäihmiset ovat sukulaisten ja ystävien avun varassa, yhä useampi asia löytyy sieltä. Rajoituksia on luvassa ja kotosalla pysytellään. Voimme viihdyttää itseämme vaikka telkkaria katsellen. Yleveron tultua olemme saaneet nauttia toistuvista ohjelmauusinnoista. Totuus Hallavan hevosen majatalosta esitettiin helmikuussa ainakin seitsemän kertaa. Siinä sitä kulttuuriantia odotellessa rokotusta, jonka minä ja perhekuntani vastaanotamme varsin mieluusti.

Virpi Kukkonen
Kirjoittaja on Keski-Hämeen blogisti Vitsiälästä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat