Kolumnit Hauho

Tuhannen yötä (ja päivää) kanssasi valvon

Johanna Heinonen on hauholainen toimittaja ja lypsykarjatilan emäntä.

Maatalouden perusyksikkö Suomessa on yrittäjäperheen luotsaama maatila. On isäntä, emäntä ja muutama mukula, ja tilan työt hoidetaan yhdessä. Toki viime vuosina on tullut vaihtoehtojakin, mutta edelleen suomalainen maatalous perustuu suurelta osin perheviljelmiin. Muun Euroopan tilakoko on aivan eri lukemilla, ja tilan töihin osallistuva emäntä on harvinaisuus.

Tässä kohtaa on todettava, että maailman mittakaavassa perheviljelmät puolustavat edelleen paikkaansa. Yhdistyneiden Kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO pitää perheviljelmiä maailman ruokaturvan varmimpina takaajina, ja tämä pätee yhtä hyvin Suomessa kuin muuallakin.

Mutta perheviljelmällä on haasteensa. Isännän ja emännän parisuhteen hyvinvointi kannattelee monessa tapauksessa satojen eläinten hyvinvointia ja tuhansien ihmisten ruokaturvaa. Ei mikään pieni motivaatio opetella rakentavaa riitelyä ja kestävää rakastamista. Suomessa avioliitoista melkein puolet taitaa jo päätyä eroon. En tiedä, poikkeavako viljelijöiden tilastot keskimääräisistä, mutta avioliiton haasteet ainakin ovat moninaiset. Kun lähimpänä työkaverina on henkilö, jonka kanssa jakaa sängyn, aamiaispöydän ja vapaa-ajankin, täytyy keskustelutaidot ja tahto toimia yhteiseksi hyväksi olla hyvin varmalla pohjalla.

Tänä kesänä olen itse kesätöissä Kuninkuusravien tiedotuksessa, ja tilan töistä vastuu on isännällä. Yhtäkkiä lähden aamulla ja palaan vasta illalla. Etäisyys tuo perspektiiviä. On esimerkiksi pakko myöntää, että välillä on ihan kivaa, että kaikki työkaverit osaavat puhua. Lehmät ovat upeita, mutta ihmisten kanssa työskentelyssä on puolensa. Ja siinä, että päivisin on muitakin juttukavereita, kuin oma mies.

Etäisyys auttaa näkemään myös, miten valtavan rohkea valinta yhteinen maatalousyritys on. Hyvinä päivinä elämänsä rakkauden kanssa työskenteleminen on suuri nautinto. Mutta kenenkään elämässä ei ole pelkästään hyviä päiviä. Osata olla toisen kanssa tunnista, päivästä ja vuodesta toiseen ilman, että hän muuttuu pelkästään työkaveriksi tai itsestäänselvyydeksi, siinä on opettelemista yhdelle ihmiselämälle.

Johanna Heinonen
Kirjoittaja on hauholainen maitotilan emäntä ja toimittaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski