Kolumnit Lammi

Tulevaisuuden lukujärjestys

Jaana Hanhimäki. Kuva: Maria Ilonen

Kuuntelin yhdellä automatkalla Perttu Pölösen ajatuksia sekä hänen valitsemaansa musiikkia. Hän oli vieraana radion Kutsuvieras-sarjassa. Tämä mies rikkoo meidän jämähtäneitä ajatusmallejamme uudella tavalla. Tiesin kyllä, että hän on säveltäjä, mutta kaikki muu oli minulle uutta. Hän oli jo lapsena halunnut monia harrastuksia musiikista jalkapalloon. 11-vuotiaana hän kuunteli Mozartin Requimea ja hurmaantui siitä. Hän päätti aloittaa säveltämisen, ja yhden sävellyksen aiheena oli Rubiikin kuutio.

Pölösen tie on kulkenut Piilaakson tulevaisuusseminaarin ja Myanmarin koulunkehittämisprojektin kautta tunnetuksi puhujaksi – jo 22-vuotiaana! Hänen mielestään yritysidean ja sävellyksen jalostamisessa on paljon samaa, ja niinpä hän päätti kirjoittaa ajatuksistaan kirjan.

Myös säveltämisessä ja kirjoittamisessa on hänen mukaansa paljon yhteistä.

– Molemmissa on tärkeää pitää vastaanottajan huomio yllä, antaa sopivasti uutta, rakentaa vanhan päälle ja yllättää sopivin keinoin, sanoo Pölönen.

Ensimmäisen kirjan nimeksi tuli Tulevaisuuden lukujärjestys. Sitten hän kirjoitti toisen kirjan, Tulevaisuuden identiteetit. Pölösen mielestä me lokeroimme ja rajoitamme turhaan itseämme ja muita. Sama ihminen voi tehdä monenlaisia asioita.

Suomalaisina harvoin oivallamme, kuinka hyvin meillä toteutuu miesten ja naisten tasa-arvo. Sata vuotta sitten tilanne oli toinen. Luin jokin aika sitten Maria Petersin kirjoittaman kirjan Kapellimestari, joka pohjautuu pääpiirteissään tositapahtumiin. Hollantilaissyntyinen Antonia Brico haluaa kapellimestariksi, mutta 1920-luvulla se ei ole mahdollista. Lahjakas ja peräänantamaton nainen saavuttaa kuitenkin tavoitteensa. Oikea Antonia Brico on kuulemma käynyt Sibeliusten vieraana Suomessa.

Tämän päivän nuoret voivat valita ammatin tai harrastuksen kiinnostuksen ja taipumusten mukaan. Sukupuoli ei ole esteenä. Erilaisuutta siedetään paremmin myös muissa valinnoissa, esimerkiksi pukeutumisen tai elämäntavan suhteen. Jos nuoren haaveita pidetään omituisina ja hän joutuu niitä jatkuvasti selittelemään muille, läheisten merkitys on entistä suurempi. Aikuisten hyväksyntä ja henkinen taustatuki ovat nuorille korvaamaton voimavara.

Jaana Hanhimäki
Kirjoittaja on Hakkalan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat