Kolumnit Hauho

Tulevaisuusinvestoinnit

Jari Koskinen

Antti Rinteen hallitusohjelmassa on pitkä lista niin sanottuja tulevaisuusinvestointeja.

Sieltä löytyy opetuksen kehittämistä peruskouluissa, ammattikouluissa ja yliopistoissa. On rahaa luonnonsuojeluun, kehitysyhteistyöhön, ulkomaisiin lähetystöihin, ruokahävikkiin ja maakuntien kehittämiseen.Noin sata erilaista kohdetta on nimetty tulevaisuusinvestointien luokkaan. Iso ja ratkaiseva ero verrattuna aiempiin vuosiin. Edellä mainittuihin ja muihin kohteisiin on ollut rahaa valtion budjetissa kautta vuosikymmenten. Niitä on kuitenkin rahoitettu valtion normaalilla tulovirralla eli verotuloilla.

Nyt valtion budjetti on alijäämäinen ja valtion talous velkavetoinen. Mutta kun poliitikkojen näppejä polttelee ja rahaa pitäisi jakaa sinne sun tänne ilman priorisointia. Siksi on keksitty termi tulevaisuusinvestoinnit. Nämä rahoitetaan myymällä valtion omaisuutta kolmella miljardilla eurolla. Toisin sanoen nyt laitetaan osa siemenperunoista myyntiin, kun rahat ei muuten riitä. Suru tulee puseroon, kun katsoo tällaista talouden hoitoa. Varsinkin, kun kaikki asioista perillä olevat tietävät, että väestön ikääntymisestä johtuvat menopaineet kasvavat koko ajan ja niihin ei ole varauduttu tarpeeksi. Seuraava sukupolvi saa sitten ison laskun eteensä.

Tulevaisuusinvestointien listalta puuttuu suurten ratainvestointien suunnittelun rahoitus. Raiteita pitäisi suunnitella pohjoiseen, länteen ja itään päin. Suunnittelua varten ollaan perustamassa hankeyhtiöitä, joihin kunnilta pyydetään rahaa. Kuntienkin rahat ovat vähissä ja miksi sitoutua hankeyhtiöön, jonka lopputuloksesta ei ole mitään tietoa? Toiseksi, suurten ratainvestointien suunnittelu, jos mikä, on valtion hommia. Ihmetellä täytyy ettei kolmen miljardin tulevaisuusinvestointien potista irtoa 150 miljoonaa merkittävien raideinvestointien suunnitteluun. Yhtä vaikeaa on myös näköjään laittaa näitä investointeja tärkeysjärjestykseen. Matkustajamääristä näkee, että esimerkiksi Tampereen ja Seinäjoen välillä on enemmän matkustajia kuin Helsingin ja Turun välillä. Rinteen hallituksen linja on kuitenkin se, että kumarretaan kaikkiin ilmansuuntiin, jotta kukaan ei loukkaannu. Mutta kun kaikkeen ei ole varaa…

Jari Koskinen
Kirjoittaja on hauholainen maanviljelijä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski