Kolumnit Tuulos

Isoäidiltä

Kirsti Häppölä

Tuntemattoman ajattelijan v. 1692 Saint Paulin katedraalin seinälle kirjoittamat elämänohjeet:

Kulje tyynenä melun ja kiireen keskellä ja muista mikä rauha onkaan hiljaisuudessa.

Pysyttele hyvissä väleissä kaikkien kanssa niin pitkään kuin se alistumatta on mahdollista.

Puhu totuudesta hiljaa ja selkeästi ja kuuntele toisia, sillä kaikilla on tarinansa.Karta äänekkäitä ja riidanhaluisia, sillä he ovat kiusana hengellesi.Jos vertaat itseäsi muihin, niin älä tule turhamaiseksi tai katkeraksi, sillä aina tulee olemaan suurempia ja pienempiä persoonallisuuksia kuin sinä.

Iloitse suorituksistasi samoin kuin suunnitelmistasi. Ole kiinnostunut omasta urastasi, vaikka se olisi vähäpätöinenkin. Se on kuitenkin vankka kiinnekohta ajan vaihtelevissa kohtaloissa. Ole varovainen liikeasioissa, sillä maailma on kieroutta täynnä. Älä silti sulje silmiäsi hyveiltä. Monet ponnistelevat korkeisiin päämääriin ja elämä on täynnä sankaruutta.

Ole oma itsesi, äläkä pelkää olla hellä. Älä suhtaudu kyynisesti rakkauteen, sillä kaiken arkipäiväisen roudan keskeltä se nousee kuin ruoho, tuoreena joka kevät.

Ota opiksesi vuosien neuvot ja luovu sopuisasti nuoruuden leikeistä. Paljon turhaa pelkoa syntyy väsymyksestä ja yksinäisyydestä. Ole sovussa luojasi kanssa, millaiseksi hänet sitten kuvitteletkin. Ole sovussa sielusi kanssa, olkoot ponnistelusi ja toiveesi mitkä tahansa. Maailmassa on paljon petosta, riistoa ja särkyneitä unelmia, mutta se on sittenkin Kaunis Maailma.

Oheinen tärkeä viesti 1600-luvun Englannista on seurannut minua kymmeniä vuosia. Se on siirtynyt mukanani jääkaapin ovesta toiseen aina muuttojeni mukana Niittykarhuun asti – aina yhtä rauhoittavana. ”Muista mikä rauha onkaan hiljaisuudessa” Erityisen hyvin kaukainen viesti sopii nyt Joulun aikaan. Nyt on aikaa levähtää, ja päästää irti jopa kulkutaudin suremisesta. Kulkutautejakin tulee ja menee, mutta mielenkiintoinen ihmismieli vain jatkaa matkaansa.

Onnellista Joulua kaikille! Toivottaa Isoäiti.

Kirsti Häppölä
Kirjoittaja on kirjaihminen Tuuloksesta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski