VPK banneri
Kolumnit Hämeenkoski

Tuppisuut kuntalaisten äänitorvena

Miikka Lönnqvist Kirjoittaja on Suomen opiskelijakuntien liiton toiminnanjohtaja Hämeenkoskelta.

Viime viikolla Hollolan valtuusto oli merkittävien asioiden äärellä. En suinkaan puhu kunnan veroprosentin määräämisestä, kunnan osavuosikatsauksesta tai edes vesihuoltomaksujen muuttamisesta. Niistä kun valtuustollakaan ei ollut mitään sanottavaa. Sen sijaan puhun kokouksen eniten tunteita herättäneestä aiheesta, valtuuston kokousten videoimisesta.

Hanketta vastustaneiden mielestä kokousten videoiminen lisää niiden kestoa, kun jokainen valtuutettu sen jälkeen haluaa tuoda mielipiteensä julki. Tulisi kuulemma turhaa puhetta. Nyt kun kokouksesta on kulunut puolitoista viikkoa, tuo turha puhe mietityttää minua edelleen. Voiko valtuusto käydä turhaa keskustelua?
Valtuusto on kunnan ylin päätöksentekoelin ja tuntuu aika hurjalta ajatukselta, että keskustelua tuossa toimielimessä tulisi rajoittaa, tai jotkin siellä esitetyt mielipiteet koettaisiin turhiksi. Se, että keskustelua valtuustossa käydään vähän, on minusta enemmän haitta kuin hyöty poliittisen päätöksenteon kannalta. Erityinen uhka se on kuitenkin päätöksenteon avoimuudelle.

On totta, että iso osa päätöksenteosta tapahtuu muualla kuin valtuustosalissa. Valtuusto on kuitenkin paikka, jossa näihin päätösasioihin voivat sanoa mielipiteensä myös ne, jotka eivät ole asiaan päässeet aiemmissa vaiheissa osallistumaan. Vaikkei valtuutetutkaan ole kaikkien alojen asiantuntijoita, tuntuisi aika erikoiselta, mikäli oma asiantuntemus rajautuu vain “oman” lautakunnan toimialaan.

Jos kokousten videoiminen on se taikasana, joka saa valtuutetut käymään keskustelua, niin jo se riittää syyksi kokousten videoimiseen. Puhumattakaan siitä, että valtuutetut joutuisivat keskustelua käydäkseen perehtymään hyvin kokouksessa käsiteltäviin asioihin. Se, että se lisää päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, on vain plussaa päälle. Ties vaikka tämän ehdotuksen kanssa oltaisiin kerrankin kansanvallan asialla.

Niin ja tosiaan, äänin 26–17 Hollolan valtuusto päätti aloittaa kokousten videoinnin 1.1.2019 alkaen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski