Kolumnit Hauho

Työ tekijäänsä opettaa

Johanna Heinonen on hauholainen toimittaja ja lypsykarjatilan emäntä.

Maatilallamme on monena kesänä ollut alan kouluista harjoittelijoita. Nyt kun olen itse palannut enenevissä määrin lehmänlypsäjän uraa edeltävään ammattiini toimittajaksi, olemme palkanneet navettaamme myös vakituisen työntekijän. Itse asiassa kaksi, koska molemmilla on muitakin kuvioita, joihin osa-aikainen työ sopii paremmin.

Pidimme muutama viikko sitten työhyvinvointipäivää, johon oli sopivasti yhdistetty pikkujoulut ja maljannostajaiset viime vuoden huipputuloksille navetassamme. Kävimme kokeilemassa, josko pääsemme ulos pakohuoneesta määräajassa.

Pääsimme. Pakohuoneen aikana ei pysty keskittymään kuin tehtäviin, mutta jälkikäteen mietin, mitä huoneessa selvitetyt tehtävät tiimistämme kertoivat. Kaikki osallistuivat, kukaan ei hermostunut. Tiukimmissa paikoissa joku oli silmät, toinen kädet, kolmas aivot ja neljäs varmisti. Tunne pakohuoneen jälkeen oli innostunut, me ollaan hyvä tiimi, me osataan käsitellä ongelmat yhdessä. Osaamme tukea toistemme vahvuuksia.

Väitän, että lähes kaikilla työpaikoilla päästään parhaisiin tuloksiin sillä, että tuetaan ihmisten vahvuuksia. Tottakai perusjutut pitää kaikkien osata, jotta paikkaus tarvittaessa onnistuu. Mutta kaikki hyötyvät, jos kaikkien omat vahvuudet saadaan käyttöön. Kun ihminen pääsee tekemään sitä, missä on hyvä, mikä kiinnostaa ja sopivasti myös haastaa, on työ mielekästä ja hyödyt näkyvät heti myös työnantajalla.

Kesätöissä meillä on ollut kaikentasoisia harjoittelijoita. Osa on tullut meille ilman minkäänlaista kokemusta navettatöistä, ehkä joskus kesällä nähnyt lehmän laitumella. Isäntä, joka meillä pääasiallisesti vastaa töihin perehdytyksestä, sanoo usein, että töitä ja työvälineitä löytyy kyllä kaikille osaamistasoille. Toiset saavat välineeksi luudan, toiset traktorin.

Mutta ihminen on oppivainen eläin. Toinen työntekijöistämme tuli meille lähes kokonaan ilman lehmäkokemusta. Nyt hänelle voi jättää koko hoidon vaikka yksin hoidettavaksi. Kuten ihmissuhteissa yleensäkin, intohimo, halu oppia ja avoin mieli yhdistettynä molemminpuoliseen luottamukseen kantaa pitkälle. Ja jokunen pakopeli silloin tällöin, ettei unohtuisi, miten huikeita tyyppejä ne jokapäiväiset työkaverit oikein ovat.

Johanna Heinonen
Kirjoittaja on hauholainen toimittaja ja lypsykarjatilan emäntä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski