Kolumnit Hauho

Työllisyys ykkönen

Jari Koskinen

Pidetyissä eduskuntavaaleissa kaikki puolueet hokivat, että työllisyysastetta nostamalla voidaan valtion nykyinen alijäämä ja tuleva kestävyysvaje hoitaa. Samalla tulee lisää rahaa, jota voidaan käyttää vanhusten hoitoon, koulutukseen, turvallisuuteen ja ratainvestointeihin.

Pari viikkoa sitten Metsä Group ilmoitti isosta 1,5 miljardin euron investoinnista Kemiin. Uusi tehdas työllistäisi 250 ihmistä ja koko arvoketjussa 2.500 ihmistä lisää. Tämähän oli kuin taivaanlahja hallitusneuvotteluja aloittaville puolueille. Niin minäkin luulin.

Löytyi kuitenkin muutama porukka, joille Kemi taitaa olla liian kaukana. Kemi–Tornion seudulla työttömyysaste huitelee noin 12 prosentissa, kun valtakunnan keskiarvo on 7 prosenttia.  Ero on huikeat 5 prosenttiyksikköä. Ei siinä kemiläisen työttömän arki paljon paina, kun uusiutuvan luonnonvaran eli metsien käyttöä halutaan vastustaa. Ei auta rautalangasta vääntäminenkään. Metsien kasvu on yli 105 miljoonaa mottia vuodessa, hakkuut noin 70 miljoonaa mottia, muu poistuma alle 10 miljoona mottia. Vielä on  välystä monta miljoonaa kuutiota, vaikka huomioitaisiin Kemin uuden tehtaan 4,5 miljoonan kuution puunkäyttö. Logiikka menee ilmeisesti niin, että kiinalaiset lopettaisivat vessapaperin käytön, jos Suomessa ei tehtäisi selluloosaa. Minä luulen, että kiinalaiset ostaisivat pehmopaperinsa muualta.

Pääkaupunkiseudulla ollaan kovasti huolissaan ilmastonmuutoksesta. Ajankohtainen huoli. Samaan aikaan Helsingin energiayhtiö Helen puskee halvalla kivihiilellä tehtyä kaukolämpöä. Helen oli viime vuonna Suomen toiseksi suurin hiilidioksidipäästöjä tuottava yhtiö. Tästä huolimatta maalaisia ollaan neuvomassa niin metsien hoidossa kuin ruokavalionkin suhteen. Minulla olisi yksi vinkki, jolla ihmiset voisivat osallistua ilmastotalkoisiin. Meillä on paljon rästissä taimikonhoitotöitä. Nyt vaan kaikki innokkaat tallomaan ruohoja taimikoista ja vesurilla harventamaan. Siinä kaupunkilaisten luontosuhde vahvistuisi ja tulisi myös tuntumaa ruumiilliseen työhön.

Jari Koskinen

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP