Kolumnit Hauho

Universumi sanoo klik

Johanna Heinonen on hauholainen toimittaja ja lypsykarjatilan emäntä.

Tänä kesänä olen miettinyt paljon ystävyyttä ja rakkautta. Lapsena ystävystyminen on näennäisen helppoa. Sitä vaan menee uuden ihmisen luo, ja kysyy, ollaanko kavereita? Aina ei tarvita yhteistä kieltäkään. Viime syksyn kreikanlomalla katselin ihaillen omia lapsiani, jotka kesken ravintolaillan alkoivat pelata jalkapalloa paikallisten lasten kanssa. Leikki yhdistää.

Kun ikää on muutama vuosikymmen enemmän, niin jo tutustuminen uusiin ihmisiin, saati ystävystyminen, mietityttää. Onko toinen luottamuksen arvoinen? Kiinnostanko häntä, haluaako hän aidosti viettää aikaa kanssani? Toisaalta joskus ystävystyminen on niin helppoa, että se jopa vähän pelottaa.

Mikä ylipäätään saa ihmisen ystävystymään toisen kanssa? Joukkoon kuuluminen on perustarpeitamme, samoin se, että näemme toisten silmissä arvostusta ja yhteenkuuluvuutta. Mutta miksi jonkun ihmisen kohdalla kuuluu klik, ja jonkun toisen ei? Miksi kuka tahansa ohikulkija ei käy ystäväksi, mutta joskus ystävyys syttyy hyvin epätodennäköisten parien ympärille?

En usko rakkauteen ensi silmäyksellä (ihastukseen ja himoon kyllä, mutta se on toinen tarina). Ystävyyteen ensi silmäyksellä sen sijaan uskon vahvasti. Tykkään kysyä ihmisiltä, miten he ovat tavanneet ystävänsä, ja tarinat ovat häikäiseviä. Tottakai niissä esiintyy luokkakavereita ja harrastusryhmiä, mutta myös universumin nerokkuutta esitellä toisilleen juuri oikeat henkilöt oikeaan aikaan.

Sitä saattaa vaikka sopia tapaamisen oman poikaystävän entisen tyttöystä-vän ja hänen uuden kumppaninsa kanssa. Pojat rinnalla ovat sittemmin vaihtuneet useampaan kertaan, mutta eksän ja nyksän epätavallinen ystävyys on kukoistanut yli kaksikymmentä vuotta.

Joskus se taas alkaa puhelusta, jonka soittaa eri sukupolvea olevalle puolitutulle ohimennen. Puhelu venyy ja tulee toinen, ja ennen kuin huomaakaan, kuuluu jossain taas klik.

Uuden henkilön kanssa ystävystyminen vaatii rohkeutta, ihan kaiken ikäisiltä. Syvä ystävyys vaatii luottamusta ja luottamuksen arvoisena olemista, eikä se ole koskaan itsestäänselvyys. Se on kuitenkin ystävyyden perusvaade: Jossain kohtaa on päätettävä, että sinä olet minun heimoani ja minä luotan sinuun.

Johanna Heinonen
Kirjoittaja on hauholainen maitotilan emäntä ja vapaa toimittaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

Lukijoiden mielipiteet