Kolumnit Lammi

Uutta oppimassa

Jaana Hanhimäki on Hakkalan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Maanantai-iltana päätin lähteä vesijumppaan Ahvenistolle. Mieleni on ennenkin tehnyt lähteä kokeilemaan maauimalaa, mutta aikeeksi on jäänyt. Nyt menin. Kun maksoin, sain käteeni pin-koodin ja pienen valkoisen kannen. En kysynyt mitään, vaan lähdin ihmettelemään, mitä niillä tehdään. Pin-koodilla pääsin portista allasalueelle. Kansi jätettiin altaan reunalle merkiksi osallistumisesta jumppaan. Niistä voi laskea osallistujien määrän. Oli niin hyvä jumppa, että päätin mennä ensi maanantaina uudelleen.

Tänä kesänä olen seurannut tv:stä ja Areenasta sarjaa Digihuijatut. Suosittelen lämpimästi! Joissakin jaksoissa kerrotaan tilanteista, jotka voivat tulla kenen tahansa eteen. Identiteettivarkaus ja sometilin kaappaus ovat ahdistavia kokemuksia. Joissakin jaksoissa ihmetyttää ihmisten hyväuskoisuus ja ajattelemattomuus. On hyvä, että varovaisuudesta muistutetaan. Et voi varmasti tietää, että henkilö, jonka kanssa viestittelet, on se, joka hän väittää olevansa.

Tällä viikolla on Porissa meneillään Suomi-Areena. Tarjolla on keskusteluja, pop up -koulua ja kaikenlaista viihdettä. Yhden keskustelun aiheena oli ”Jotta elämä ei jäisi elämättä” eli miten pitkään jatkunut koulukiusaaminen voi vaikuttaa elämään aikuisena.

Tampereella on havaittu, että alle 30-vuotiaista mielenterveyspotilaista yli puolet on sellaisia, joita oli kiusattu koulussa. Lukiossa tai ammattiopinnoissa kiusaaminen voi loppua ja nuori ajattelee, että kaikki on hyvin. Ongelmat voivat nousta pintaan myöhemmin elämässä. Hoito-ohjelmaksi on kehitetty ryhmämuotoinen malli, jossa kokoonnutaan keskustelemaan avoimesti esimerkiksi huonommuuden tunteista ja itsemurha-ajatuksista. Menetelmällä on saavutettu hyviä tuloksia. Monien hoitokontaktit on voitu lopettaa.

Kesään kuuluu ystävien tapaaminen. On tärkeää aivan rauhassa päivittää kuulumisia. Moniin näistä tapaamisista kuuluvat tietyt rituaalit: missä nähdään, syödäänkö yhdessä vai juodaanko kahvit, onko tuliainen aina sama jne. Kouluasioitakin sivutaan ohimennen, mutta ne eivät ole pääasia. Vielä on kesää jäljellä.

Jaana Hanhimäki
Kirjoittaja on Hakkalan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski