Kolumnit Hauho

Vaalivelkaa pukkaa

Jari Koskinen

Eduskuntavaaleihin on noin seitsemän viikkoa aikaa.

Osa ehdokkaista joutuu rahoittamaan vaalit perinteisellä vaalivelalla, jonka maksaminen on yhtä tuskaa. Varsinkin jos ei pääse läpi vaaleissa. Puolueet ovat vaaliohjelmiaan julkistaneet ja monenlaista hyvää äänestäjille luvataan. Kun katsoo lupausten sisältöä ja määrää, nykyistä valtiotalouden alijäämää, yleisiä talouden näkymiä sekä ikääntymisestä odotettavissa olevia lisämenoja, niin ei lukuja saa kyllä millään täsmäämään. Näyttää siltä, että se suurempi vaalivelka siirtyy äänestäjien niskaan. Ainakin jos edes osa lupauksista aiotaan toteuttaa.

Vanhustenhoito on puhuttanut viime aikoina eikä syyttä. Hoitavien käsien lisääminen maksaa useita satoja miljoonia toteutustavasta riippuen. Oppivelvollisuutta halutaan pidentää peruskoulun molemmista päistä ja tehtyjä koulutusleikkauksia perua. Hintalappu sadoissa miljoonissa, jopa lähempänä miljardia. Maksuton, siis asiakkaalle ei järjestäjälle, varhaiskasvatus halutaan taata kaikille. Parisen sataa miljoonaa siinäkin helposti helähtää. Vastikkeetonta perustuloa pitäisi maksaa kaikille. Tätä menoerää kukaan ei halua edes laskea tai ainakaan julkistaa. Ensi vaalikaudella pitäisi tehdä päätös ilmavoimien hävittäjistä, joka ei ole pikku juttu sekään. Rautatiesuunnitelmia on lukuisia ja korjausvelkaa tieverkossakin miljarditolkulla. Listaa voisi jatkaa vielä vaikka kuinka pitkään vähän pienemmillä tarpeilla, mutta eiköhän edellä oleva lista anna ihan riittävän kuvan taloutemme liikkumavarasta.

Demokratiaan kuuluu äänestäminen ja siihen minäkin kaikkia kehotan. Ehdokkaan valintaan kannattaa käyttää vähän aikaa. Ja voihan niitä käydä jututtamassa vaalitilaisuuksissa. Voi vaikka kysellä, että mistäs ne rahat löytyvät kaikkiin näihin tarpeellisiin yhteiskunnan uudistamissuunnitelmiin. Vastaukset saattavat olla mielenkiintoisia.

Jari Koskinen
Kirjoittaja on hauholainen maanviljelijä ja kuntaliiton toimitusjohtaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski