Kolumnit Tuulos

Vanhuus

Kirsti Häppölä

Vanhuus tunkee päälle, ja sille ei nähtävästi voi tehdä paljon mitään. ”Jos ei elämä muuta opeta niin hiljaa kävelemään.” No se on opittu. Muita vanhan kansan viisauksia on tietysti myös se, että ”mitäs vanha muuta tarttee kuin leipää ja lämmintä”. Lisäisin siihen kyllä sen, että vähän suklaata saisi olla.

Hiukan masensi, kun yhtenä ja samana päivänä pudotin ison omenahillopurkin keittiön lattialle, unohdin auton avaimen virtalukkoon, jolloin auton valot jäivät palamaan (aurinko paistoi ja sitä ei huomannut), ja vielä kauniiksi lopuksi kännykkään tuli viesti, että jokin Otavamedian lasku oli maksamatta. En ollut havainnut mitään sellaista laskua kolmessa postilaatikossani, enkä myöskään sähköpostissa. Otavamedian asiakaspalvelu kyllä oli muotoillut viestin ystävällisesti: ”Hei! Huomasimme että laskusi on erääntynyt. Maksamalla laskun pikaisesti vältyt lisäkuluilta” Muotoilusta tuli sellainen mielikuva, että ystäväni asiakaspalvelussa olivat kerääntyneet huolestuneina miettimään, miten Häppölä-raukan asia saataisiin nyt hyvin hoidettua. Huijausta.

Olen ennenkin kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka kohtuutonta on että kaikki inhimillinen toiminta digitalisoidaan. Jotta vanhat pysyisivät mukana, heille tarjotaan ´helppoja ja hauskoja´ digikursseja! Kuka vanha ihminen jaksaa rientää digikursseille, kun tavallisessakin arjessa on tekemistä. Ja missään toimipisteessä ei ole ystävällistä elävää ihmistä, joka auttaisi ja neuvoisi. Kaikki olisi osattava tehdä itse käpälöimällä erilaisia koneita ja automaatteja. Minä pärjään sillä että naapurissa asuu erityinen tietokoneguru, ja miniä Liisa käy välillä kouluttamassa minua. Mutta kaikilla ei ehkä ole kilttejä miniöitä.

Luonnossakin on epäkohtia. Minulla oli eri räystäitten alla neljä pääskysenpesää. Nyt on enää kaksi. Pesät oli hakattu voimakkaalla variksennokalla rikki ja munat syöty. Maassa oli pesäraunioitten keskellä pienen pieniä vaaleita munankuoria. – Koska variksia ja harakoita ei kuulemma saisi mielellään ampua eikä myrkyttää, apuna voi käyttää räystäältä roikkuvia heiluvia muovisuikaleita. Varis ja harakka pelkäävät niitä, mutta pääskyset eivät. Ne kaksi jäljellä olevaa pääskysenpesää oli suojattu muovisuikaleilla, ja ainakin toistaiseksi ne pesät ovat tallella.

Luin äskettäin Helsingin Sanomista erittäin mielenkiintoisen, vanhuuteen liittyvän kahden aukeaman jutun eräästä ruotsinkielisestä kirjailijattaresta. (Suomalaisesta) Mainittu kirjailija oli seitsemänkymmentä täytettyään saanut yhteiskunnalta mainitun ikäisille ihmisille osoitettua postia. Hän koki sen kauheana loukkauksena. Kirjeessä nimittäin suositeltiin hänelle ajankuluksi käsitöitä, puutarhanhoitoa ja jumalanpalvelusten kuuntelemista. Hänelle, professorille, virkeälle ja paljon matkustaneelle ihmiselle. Hyvin paljon matkustaneelle! Huh.

Koko pitkästä jutusta tuli selväksi se, että toiset nyt vaan osaavat järjestää elämänsä paremmin kuin toiset. Kyllä hän sivumennen vähän sääli luksusristeilijän palvelushenkilöä, joka joutui olemaan kymmenen kuukautta vuodessa poissa perheensä luota saadakseen ruokarahaa sille perheelle, mutta se nyt vain on maailman järjestys. Jotkut osaavat ja jotkut eivät.

Edellisen kirjoituksen lähellä Hesarissa oli Annamari Sipilän mainio juttu, jonka otsikkona oli: ”Varo, jos et ole vihainen tai vähintään eri mieltä”. – Aina on terveellistä tutustua eri tavalla ajatteleviin ihmisiin.

Kirsti Häppölä
Kirjoittaja on kirjaihminen Tuuloksesta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat