Kolumnit Tuulos

Viihtyisä kirkko

Kirsti Häppölä kukkaniityllä.

Täytyy sanoa että viihdyn kirkossa. Ympärillä ovat reilun metrin paksuiset kiviset seinät, jotka ovat suojanneet tuuloslaisia jo viisisataa vuotta. On erikoista ajatella, että samoilla sijoilla ovat istuneet tai (aluksi) seisoneet suunnilleen viisitoista sukupolvea ihmisiä. Vanhoina, nuorina, työikäisinä. Ovat ehkä olleet kauhuissaan, kun halla on tuhonnut viljan, eikä kukaan tiedä miten tulevasta talvesta selvitään. Joskus taas on juuri vietetty kekrijuhlia iloiten hyvästä sadosta, ja kaikki laarit ovat täynnä viljaa ja herneitä, ja kellarit täynnä nauriita ja kaalinpäitä. Ja porsaat lihavia. On syytä kiittää!

Vähän petyin tässä yhtenä pyhänä, kun professori Kari Enqvist tuli sanoneeksi Horisontti-ohjelmassa tähän tapaan: ”Oikeastaanhan uskonnot ovat pelkkää tunnetta”. Oli se vähän oudosti sanottu. Minun mielestäni esimerkiksi kristillinen usko on ”pelkäksi tunteeksi” tavattoman lujaa tavaraa. Se on kestänyt erittäin elävänä kaksi tuhatta vuotta, ja on innoittanut suurtekoja rakennustaiteen, kuvataiteen, musiikin ja ihmisyyteen kasvamisen alalla. Tietysti ihminen – syntinen otus kun on – on käyttänyt uskontoa myös oman ylpeytensä ja ahneutensa välikappaleena. Mutta ihmeesti Jeesuksen opetusten kova ydin on säilynyt. ”Tehdään hyvää toisillemme.”

Toinen mielenkiintoinen lausuma tuli myös radiosta. Kristinuskohan on maailman levinnein uskonto, ja leviää kovaa vauhtia esimerkiksi Afrikan mantereella. Haastattelija kysyi joltain afrikkalaiselta, miksi se mahtaa levitä niin voimalla. Afrikkalainen mietti vähän, ja sanoi sitten: ”Kristityt tekevät hyvää”.

Kävin taas kukkapellolla. Malvat kukkivat edelleen vaaleanpunaisena mattona ja niiden kukat ovat suuria kuin kahvitassit. Kukkien keskellä oli merkeistä päättäen peura käynyt nukkumassa; pastoraalinen ajatus, peura lepää kukkivalla kedolla.

Se on ollut muuten Voglian ´vanha isäntä´ Markku, joka on polkaissut tämän kukkapeltoajatuksen ilmoille. Toivoniemen isäntä on hoitanut käytännön toteutuksen. Kiitos, isännät.

Tämä loppukesä on muutenkin yhtä kukkien runsautta. Saan naapurista välillä maljakkoon komeita gladioluksia, ja toisessa naapurissa on kukkiva syyshortensia. Hortensian kukissa on hyvin kaunis hennon punertava väri, ja oksia kannattaa yrittää säilöä apteekista saatavan glyseriinin avulla. Yksi osa glyseriiniä ja kaksi osaa kuumaa vettä. Tätä seosta pannaan astiaan noin kymmenen senttiä, ja annetaan oksien imeä tätä seosta muutaman päivän ajan.

Toivotan kaikille mukavaa syksyä!

Kirsti Häppölä
Kirjoittaja on kirjaihminen Tuuloksesta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat