Kolumnit Lammi

Voihan home

Päivi Kankaanmäki.

Olemme saaneet viime vuosina lukea melkein päivittäin huonokuntoisista rakennuksista ympäri Suomen maan.

Ei taida montaakaan kuntaa tai kaupunkia olla, missä ei jonkin sortin sisäilmaongelmaa ole. Milloin on ongelmaa ilmastoinnin kanssa, milloin löytyy homepilkkua seinästä. Ja ikää rakennuksella ei välttämättä ole kuin vuosi.

Miten tällaiseen tilanteeseen on jouduttu? Vai onko näin ollut aina? 1970-luvun lopulla esimerkiksi pidettiin lasten jatkuvaa sairastelua normaalina, kun oli kymmenen flunssaa vuodessa. Nykypäivänä tilanne on toinen. Monet koulut ja päiväkodit tekevät perheille kyselyjä lasten terveydestä vuosittain. Jos kyselyn sairastavuusprosentti on korkea, voidaan ryhtyä tutkimaan rakennusta. Nykyään rakennustekniikka on jostain syystä sellaista, että varsinkin kosteusvaurioita syntyy helposti. Kadun miehen kanssa, kun asiaa pohdittiin, ihmeteltiin miksi rakennusvaiheessa ei anneta rakenteiden kuivua ennen kuin jo lyödään uutta pintaa päälle. Onko todella niin, että kiire on syynä monellekin rakennukselle.

Kenen vastuu loppujen lopuksi rakennuksen huono kunto on? Päättäjien, kun ovat antaneet niin tiukat euromäärät hankintavaiheessa, rakennusfirman vai rakennustarkastajan? Nyt kun Hämeenlinnassakin näitä ongelmia on, niin vastaan tulee aina tämä kysymys. Ja vastaus jää saamatta.

Lopuksi kannattaa muistaa, että kaikki homelajit eivät ole ihmiselle haitallisia. Voi olla myös muita tekijöitä, kuten epäpuhtauksia rakenteissa sekä rakennuspohjassa ja esimerkiksi muovimatoissa. Pääasia on, että tilanne parantuu nopeasti ja työnteko sisällä on terveellistä.

Päivi Kankaanmäki

Kirjoittaja on lammilainen terveysalan yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu.<$>

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski