Kolumnit Lammi

Vuosi vaihtuu ja mitä sitten?

Helena Hirviniemi on lammilainen kunnallisneuvos.

Korona-virus on varjostanut elämäämme melkein koko päättymässä olevan vuoden ajan. Alkuvuodesta saatiin jo viitteitä siitä, mitä tuleman pitää. Kevään aikana tautitilanne muuttui pandemiaksi. Vastatoimet kyllä rauhoittivat taudin leviämistä, kunnes vuoden loppupuolella virus lähti uudelleen leviämään. Siinä tilanteessa jouduttiin arvioimaan, purevatko alueelliset toimenpiteet vai tarvitaanko toistamiseen valmiuslakia avuksi.

Vaikka uutisointi onkin kohdistunut tänä vuonna koronaan, on sen rinnalla tapahtunut paljon muutakin.

Vanha ja uusi vuosi muodostavat kuin sillan tulevaisuuteen. Meilläkin on ehditty uutisoida myönteisiä palvelurakenteen muutoksia, kuten hyvinvointikeskuksen valmistuminen, Evon tiedekansallispuiston valikoituminen jatkovalmisteluun ja Mainiemen alueen siirtyminen uudelle omistajalle.

Isolukkarintien varteen rakennettu hyvinvointikeskus sai vanhan pellavapitäjän perua nimekseen Pellavakoti. Hoitopaikan vaihtuminen voi olla iso muutos ikääntyville kansalaisille, mutta toimintojen kehittymisen voi kokea positiivisena jo alusta lähtien.

Lammi tunnetaan vanhastaan laitosten pitäjänä. Ne ovatkin olleet osa todellista kuntakuvaa.

Mainiemi muistetaan kasarmina ja työlaitoksena, sittemmin huoltolana ja viimeksi kuntoutumiskeskuksena ja turvapaikanhakijoiden asuinpaikkana. Nyt Mainiemi on saanut uuden omistajan, ja aika näyttää, minkälaista toimintaa alueelle kehkeytyy.

Pitäjämme palvelutaso on pysynyt varsin monipuolisena. Sekä julkiset että yksityiset palvelut muodostavat toimivan kokonaisuuden. Teollisuuden työpaikat ovat työllisyyden kannalta tärkeitä. Lukion säilyminen paikkakunnalla oli hyvä päätös.

Vähän hämmentävältä tuntui marraskuussa julkisuuteen tullut tieto, että Lammin koulu- ja hallintokortteli olisi suojeltava. Selvityksen tekeminen vie taas oman aikansa, eikä tilaratkaisussa päästä eteenpäin.

Kevät tuo tullessaan myös kuntavaalit. Tärkeää on pitäjän aktiivisuus ehdokasasettelussa ja äänestämisessä. Näyttää siltä, että päätösvaltaa yhteisissä asioissa käyttävät jatkossa yhä nuoremmat ja erityisesti naiset.

Onnellista Uutta Vuotta!

Helena Hirviniemi
Kirjoittaja on lammilainen kunnallisneuvos.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski