VPK banneri
Kolumnit Lammi

Vuosihuolto

Päivi Kankaanmäki on lammilainen terveysalan yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu.

Tuliko otsikosta mieleen auto ja sen vuosittainen huolto, joka tehdään juuri ennen katsastusta? Laitoin googleen hakusanaksi vuosihuolto ja arvaatkin varmaan, että sieltä tuli pitkä rimpsu vuosihuoltoa ja määräaikaishuoltoa autoon liittyen. Ja niiden jälkeen seuraavina olivat mökkien- tai tietokoneiden vuosihuolto.

Nyt en kirjoita auton vuosittaisesta huollosta, vaan katseeni kiinnittyy meihin ihmisiin. Mitäs jos luvattaisiin, että tekisimme itsellemme joka vuosi vähän samanlaisen vuosihuollon, niin kuin tuppaamme tekemään rakkaalle autollemmekin. Se ei aina välttämättä tarkoita lääkäriin menemistä, vaan kotona suoritettavia pieniä tsekkauksia. Joten vihko esille ja vuosihuolto voi alkaa.

Aloitetaan verenpaineen mittaamisella. Jos et omista omaa mittaria, niin kysy naapurilta lainaksi. Mittaa paine kaksi kertaa. Välissä on hyvä pitää parin minuutin tauko. Sykkeen saat samalla kertaa, mutta voit myös tehdä sen manuaalisesti. Painetaan kevyesti sormella ranteesta tai kaulalta. Lasketaan puolen minuutin ajan ja kerrotaan sen kahdella. Vihkoon kirjaat päivämäärän ja tulokset.

Seuraavaksi mene peilin eteen. Tsekkaa vyötärönmitta joko mittaamalla tai katsomalla silmämääräisesti. Katso samalla luomet. Onko niitä ja jos on ovatko ne muuttaneet muotoaan. Lisäksi havainnoi rintarangan ryhti. Olkapäiden hyvä olla samalla tasolla, eikä kiertyneinä eteenpäin.
Tässä muutamia asioita. Toki voit lisäksi kirjata unen laatua, veden juontia, ruokavaliota, sekä liikunnan määrää. Näillä pienillä kotikonsteilla voidaan ennaltaehkäistä sairauksia. Kun ne havaitaan ajoissa, niiden korjaaminen on mahdollista ja helpompaa. Iän myötä riski epäkuntoon lisääntyy, niin autolla kuin lukijallakin.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski