Lukijan kuvat Lammi

Tunnistustehtävä: mikä kuja?

Kuva: Aimo Vuokola

Tuli vastaan tällainen lasien väliin teipattu/kehystetty 6×6 dia (CT18 /Agfa)

Dian teippauksissa oli XYZ-nimimerkki ja kuvan nimi Kuja. Skannautin sen Kuvapalvelussa ja kuvankäsittelyssä puhkipalamista on korjattu.

Jostain 1960-luvun puolivälin Keski-Hämeestä muita asioita etsiessäni, tuli vastaan lehtijuttu Lammi-aiheisesta valokuvauskilpailusta, johon nimimerkki XYZ oli osallistunut ja päässyt mustavalkoisella kuvalla jaetulle kakkossijalle. Lehtijutun mukaan tämä nimimerkki kuului toijalalaiselle valokuvaajalle Aimo Vuokolalle.

Ilmeisesti tämä kuva liittyy tuohon Keski-Hämeen kilpailuun ja olisi kyseisen kuvaajan ehdokas värikuvien kilpailusarjaan. Tämä ei kuitenkaan sijoittunut, joten lehtijuttu ei kerro tarkemmin, minne päin Lammia kuvauksen kohde sijoittuu.

Rautavirran Jaakon kanssa olemme yrittäneet paikantaa kuvaa useammallekin lammilaiselle kujalle, mutta oikeaa paikkaa ei ole löytynyt.

Yleisin veikkaus on ollut niin sanottu Sundin-/Suntinkuja, joka kulkee edelleen kävelytienä S-Marketin pysäköintialueen takalaitaa Peltolehdon kulmalta kohti Kukkataloa.

Sundin ja Salon mökit ovat kuitenkin kyseisen kujan varrelta, parkkialueen takalaidan kohdalta, kadonneet jo 70-luvun alussa, joten varmuutta ei ole saatu.

Alkuperäinen kuva: Aimo Vuokola

Diassa ei näy reunatekstejä, mutta samaisen kuvaajan pariin hautausmaa-diaan vertaamalla näyttäisi siltä, että kuvan pitäisi olla näin päin, ellei ole esimerkiksi kopio. Lasien välissä kuva oli jostain syytä toisin päin.

Löytyisiköhän Keski-Hämeen lukijoiden joukosta joku, joka tunnistaisi varmuudella tämän kuvan kujan? Ehkä omissa albumeissa olisi kuviakin? Kuva on siis yli 50 vuotta vanha. Kaikki tieto otetaan kiitollisuudella vastaan!

Matti Siivonen

Alkuperäinen kuva: Aimo Vuokola

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat