Lukijoiden mielipiteet Keski-Häme

Alone Lonely

Kuva: Colourbox

Matti-Eemeli teki perinteiseen tapaansa lumitöitä aamulla pihalla, kun naapuritalon parvekkeelta vanhahko nainen vilkutti hänelle. Matti-Eemeli vastasi vilkutukseen kuten aina vilkuttajille. Kesällä mies oli nähnyt seniorinaisen usein parvekkeella hoitamassa kesäkukkiaan kuten komeata pinkinväristä valtavaa maljaköynnöstä, joka oli kahden riippacallunan amppelin välissä. Talvella näkyi nainen harvemmin parvekkeella.

– Tule ystäväkahville, pannu on vielä kuumana, hopeanvärisen tukan omaava nainen sanoi. – Miksipä ei, vastasi Matti-Eemeli.

–Alaoven summerissa lukee Lonely, nainen jatkoi.

Mies oli huomattavasti nuorempi kuin nainen, seniori-ikäinen kuitenkin. Matti-Eemeli vei lumikolan varastoon ja käveli punaista tiilitaloa kohti. Ulko-ovella hän soitti ovisummeria ja alaovi oli avattavissa ja mies astui rappukäytävään ja nousi kolmanteen kerrokseen, jossa ovessa postiluukussa luki Lonely. Pitkään leskenä ollut mies soitti ovikelloa uteliaana.

– Tervetuloa kahville, olen Alone Lonely .

– Olen Matti-Eemeli Lahtinen.

– Hauska tutustua, sanoivat molemmat liki yhteen ääneen.

– Olen usein nähnyt sinut kesällä kiikussa ja mielessä on ollut monta kertaa kutsua sinut aamukahville. No, nyt se sitten onnistui ja toteutui. Nainen kertoi, että hän on 89-vuotias, ja on ollut leskenä liki 40 vuotta. Nainen vaikutti olevan paljon ikäänsä nuorempi, hänellä ei ollut ylipainoa. Hän kertoi siirtyneensä kasvisperäiseen ruokavalioon, jotta voisi omalta osaltaan hidastaa ilmastonmuutosta. Tuntui siltä, että Alone piti hyvin huolta itsestään. Hän kertoi, ettei ole käynyt lääkärissä liki 20 vuoteen. Sen sijaan hän ottaa konjakkia joka ilta teelusikallisen. Se on kuulemma hyvä rohto ulkoisesti vaikkapa hyttysten puremiin.

Alone kertoi olevansa hyvin yksinäinen, eikä kukaan ole käynyt hänellä kylässä koko vuonna. Matti-Eemeli oli ensimmäinen. Alonen ainut lapsi oli kuollut 35 vuotta sitten suolistosyöpään. Seurakunnan järjestämää 90-vuotissyntymäpäiväkahveja hän kertoi odottavansa nyt kovasti.

Alone ihmetteli sitä, miksi kerrostalossa tuskin naapurillekaan sanotaan enää hyvää päivää, puhumattakaan siitä, että ikäihmiseltä kysyttäisiin, mitä kuuluu, miten menee, kuinka voit. Äänestävänsä tulevissakin vaaleissa hän sanoi aina henkilöä, joka oli hänelle luotettava tuttu.

– Nykyään pelkään jopa liikkua ulkona, kun niin paljon kovaäänisiä nuoria parveilee päivälläkin kauppojen eteisissä ja käytävillä. Humalaisia kierrän kaukaa ja menen kadun toiselle puolelle. Nuoret mopopojat pitävät kauheaa pärinää pyörillään keväällä lumien sulettua ja syksyllä ennen lumien tuloa. Pärinää on ajoittain keskiyöhön saakka. Iäkästä naista kauhistuttaa talvella myös jalkakäytävien liukkaus, vaikka kaupunki oli tuonut hänelle kotiin liukkauden estokengät ennen lumien tuloa.

Siinä vierähti pari tuntia jutellessa, maailman menoa ihmetellessä, kummastellessa ja kahvia juodessa. Alone Lonely arveli, ettei hän koskaan halua palvelutaloon, koska niin pahoja uutisia on ollut yksityisistä hoitolaitoksista viime aikoina. Lopuksi Matti-Eemeli ilmoitti, että hän voi käydä merkin saatuaan tarvittaessa kaupassa ja hän antoi lopuksi puhelinnumeronsa.

Leo Härmä

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski