Lukijoiden mielipiteet Keski-Häme

Asukkaita sinne, missä on asuntoja?

Lukijoiden kirjoituksia ja kuvia julkaistaan Keski-Hämeen Lukijan mielipide -palstalla lehdessä ja verkossa. Osallistu sinäkin!Kuva: Colourbox

Tällä hetkellä Suomessa on ongelmana se, että isojen kaupunkien ulkopuolella on paljon työttömiä. Monet ovat kiinni omistusasunnoissa, jotka ovat väen vähetessä muuttuneet lähes arvottomiksi. Ruuhkakeskuksissa on älyttömät vuokrat, joihin eläkeläisten tai muiden pienituloisten rahat eivät riitä.

Työttömälle, haja-asutusalueella omistusasunnossa asuvalle, sanotaan, että muuta työn perässä kaupunkiin, tai työttömyyskorvauksesi laskee minimiin. No siitä seuraa toimeentulokuluja.

Sitten kaupungissa asuvalle pienituloiselle joudutaan maksamaan isoja asumistukia. Sanottaisiin vain sielläkin, että muuta haja-asutusalueen halvempiin vuokriin, tai asumistukesi laskee minimiin!

Esimerkiksi Hämeenlinnan alueella saa vuokrayksiön jopa alle 350 eurolla kuukaudessa ja kaksion reilulla viidellä sadalla kuukaudessa. Omistusasunnon saa ostaa noin tuhannella eurolla neliötä kohti. Isommissa kaupungeissa hinnat ovat yli kaksinkertaiset. Eikös nyt voitaisi tehdä asukasvaihto? Ne, joiden ei ole pakko asua isossa kaupungissa, voisivat muuttaa haja-asutusalueen halpoihin asuntoihin, jolloin vastaavasti keskukseen muuttaville työntekijöille saataisiin heiltä vapautuvia asuntoja.

Eivät kaupunkilaiset varmaankaan haluaisi muuttaa kaupunkien ulkopuolelle, mutta ei myöskään maalta haluttaisi lähteä ruuhkapaikkoihin. Tämä vaihtokauppa kuitenkin säästäisi valtion kuluja, kun kalliit asunnot olisivat työtä tekevillä ja pienituloiset asuisivat halvemmissa asunnoissa maaseudulla. Maaseudun työtönkin voisi lähteä kaupunkiin työnhakuun, jos saisi maaseutukotinsa myytyä tai turvakseen vähän pienempiäkin vuokratuloja. Ei menisi valtiolta niin paljon asumistukia eikä toimeentulotukia, ja koko Suomi pysyisi myös asuttuna.

Win-win

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat