Lukijoiden mielipiteet Tuulos

Ei jättiläiskaatopaikkaa Tuulokseen

Keski-Häme julkaisee lukijoiden lähettämiä valokuvia ja videoita verkkosivuilla ja lehdessä ilman eri korvausta. Sopimatonta tai lakia rikkovaa materiaalia ei julkaista.

Pieni idyllinen Tuuloksen pitäjä, joka on tunnettu luonnonkauneudestaan, on vaarassa tuhoutua. Paadenkolu Oy suunnittelee tänne 35 hehtaaria käsittävää jättiläismäistä kaatopaikkaa. Siitä käytetään tahallisen harhauttavaa nimitystä ”kiertotalouspuisto”.

Suunniteltu valtava jätealue sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Tuulosen kauppakeskuksesta. Aivan alueen vieressä on Sydänmaan kylä, ja myös Pohjoisten kylä on erittäin lähellä. Ormijoki kulkee näitten kylien läpi.

Jos tämä jättiläiskaatopaikka toteutuu, kaikkien Tuuloksen kiinteistöjen arvo romahtaa, sekä rannoilla olevien että muitten. Pohjavedet, ja jätealuetta lähellä olevat lähdepohjaiset erämaalammet saastuvat. Samoin tietysti saastuvat ”kaatopaikan jätevesien purkuojaksi” nimetty Ormijoki, sekä pitkä, kaunis Suolijärvi, joka on sekä Tuuloksen historian että nykypäivän elämän tärkeä elementti. Tuuloslaisten silmäterä.

Ajatellaanpa nyt, että Hämeenlinnassa alettaisiin purkaa vanhoja kerrostaloja uusien tieltä. Valtava purkujätemassa saataisiin kyllä mahtumaan 35 hehtaarin avohakkuualueelle, mutta mikään voima maailmassa ei pystyisi erottelemaan tästä massasta edes asbestia. Mistään kierrätyksestä puhumattakaan. Alueelle onkin varattu 17 hehtaaria ”hyödyntämiskelvottoman jätteen”, osittain vaarallisen, loppusijoitukseen. Hankkeeseen liittyvän, Etelä-Hämeen yhteisen lumenkaatopaikan sulamisvedet hoitaisivat haitallisten aineiden tasaisen levityksen ympäristöön. Jatkuva rekkaralli saastuttaisi hengitysilman.

Vastustamme jyrkästi 35 hehtaarin laajuisen kaatopaikan sijoittamista Tuulokseen.

Tuulosen KotiPizzassa on nimilista, jolla vastustetaan kaatopaikkahanketta.

Kirsti Häppölä

FM, Tuulos-Seuran entinen puheenjohtaja

3 Kommenttia

  • Paadenkolu Oy:n 2012 aloittama toiminta alueellaan on riittävä nykyisellä muodollaan tai toiminnan voisi kokonaan lopettaa. Jättimäistä kaatopaikkaa ei tarvita. Arvostakaamme Tuuloksen kaunista luontoa runsaine metsineen ja järvineen. Ihmettelen, että eikö mitään ole opittu Sotkamon Talvivaaran ympäristökatastrofista. Ei kukaan meistä luontoihmisistä halua tuuloslaista luontodylliä talvivaaralaisesti tuhottavaksi nyt suunnittelun jättikaatopaikan alueella ja lähiympäristössä. Vastustan hanketta ja toivon voiton luontoäidille ja puhtaalle luonnolle. Mitä on ympäristönsuojelu?????

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski