Lukijoiden mielipiteet Hauho

Historiasta esikuvia

Kuvituskuva: Unsplash/Aaron Burden

Presidentti Kyösti Kallio muistetaan muun muassa painokkaista joulusanoistaan Suomen armeijalle talvella 1939: ”Kehotan kaikkia, jotka tänä vakavana aikana palvelevat Isänmaata, lukemaan Raamattua. Esi-isämme ovat vuosisatojen kuluessa, sekä ahdingossa, että rauhan päivinä ammentaneet siitä elämää ja lohtua. Nykyhetkenä kansamme tarvitsee Jumalan Sanan uudesti luovaa voimaa, omaksukaamme nöyrällä sydämen uskolla sen siunaukset. ´Vanhurskaus kansan korottaa, mutta synti on kansakuntien häpeä Sananlaskut 14:34.”

Presidentti Rytin vaimon Gerda Rytin tunnetuin radiopuhe on Kannaksen ratkaisutaisteluiden aikana 16. heinäkuuta 1944 puolen päivän aikaan esitetty vetoomus koko kansalle yhtyä rukoukseen isänmaan puolesta. Tästä puheesta juontaa tapa, jossa Yleisradio soittaa päivittäin radiossa kello 12 Turun tuomiokirkon kellonsoittoa.

Kun Gerda Ryti piti puheensa, oli Suomen luhistuminen hiuskarvan varassa ja kerrotaan, että lukuisissa kodeissa yhteisöissä ja työpaikoilla polvistuttiin rukoilemaan Jumalan varjelusta Suomen kansalle.

Mutta missä ovat tämän päivän poliitikot, jotka julkisesti kehottaisivat Suomea rukoukseen, katumukseen ja turvautumaan Jumalan apuun. Mutta kansa voi sen tehdä sen itse, ilman poliitikkojakin. TEHDÄÄN SE!

Markku Ormala
Hauho

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat