Lukijoiden mielipiteet Hämeenkoski

Ihmisten perustarpeilla ei saisi rahastaa

Lukijoiden kirjoituksia ja kuvia julkaistaan Keski-Hämeen Lukijan mielipide -palstalla lehdessä ja verkossa. Osallistu sinäkin! Kuva: Colourbox

Toimiva vesihuolto on lailla turvattu keskeinen perustarve. Maksujen tulee olla kohtuulliset ja tasapuoliset, ja niillä tulee voida pitkällä aikavälillä kattaa kustannusten lisäksi uus- ja korvausinvestoinnit. Maksuihin saa sisältyä enintään kohtuullinen tuotto pääomalle.

Aikamme itse aiheutettu vitsaus on rapautuvat julkiset rakennukset ja verkostot. Myös vesihuoltolaitoksille on kertynyt mittava korjausvelka, jonka tarkkaa määrää ja kiireellisyyttä ei hallitse oikein kukaan. Taloudellisesti ja vesihuoltolain tarkoituksen kannalta on järjetöntä, jos kunnat lypsävät vesihuoltolaitoksiaan niin pontevasti, että verkostot jatkavat rapautumistaan, korjausvelan kiinni kuromisesta puhumattakaan.

HS-Vesi Oy on 45,4 miljoonaa euroa velkaa osakaskunnilleen. Hämeenlinnan osuus on n. 34,1 miljoonaa. Tästä velasta yhtiö on maksanut vuosittain korkoa lähes 5 % eli yli 2,2 miljoonaa euroa. Samaan aikaan yhtiön taseeseen on kertynyt alijäämää, ja se velkaantuu lainaamalla pankeista rahaa investointeihinsa.

Omistajalaina on voinut olla yhtiön perustamisen aikaan perusteltu, mutta nyt pankeista saa rahaa alle puolen prosentin kiinteällä korolla. Verrattuna pankkilainaan, HS-Vesi maksaa omistajilleen n. 2 miljoonaa euroa enemmän ”tuottoa pääomalle”. Tämä on rahaa, joka tässä tilanteessa tulisi käyttää vesihuollon laitosten ja verkoston korjausvelan kattamiseen.

Kiinteistöliiton tuoreessa indeksitalovertailussa Hämeenlinna on asumisen kustannuksiltaan Suomen kahdeksanneksi kallein kunta. Väestökehityksensä kanssa painivalla kaupungilla ei todellakaan ole varaa nostaa asumisen kustannuksia enää yhtään enempää vesihuollon maksujen korotuksilla.

HS-Veden omistajalainaa oltiin nyt Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa uusimassa 4,6 % korolle. Esitin asian palauttamista valmisteluun niin, että yhtiö selvittää mahdollisuuden lainata rahat markkinoilta edullisesti ja maksaa omistajien kallis laina pois. Kaupunki pystyisi kyllä sijoittamaan palautuvat 34,1 miljoonaa euroa vastaavalla tuotolla, jolloin tuotto tulisi muualta kuin asukkaiden selkänahasta.

Ehdotukseni ei saanut kannatusta.

Ratkaisu tarkoittaa, että vesihuollon asiakkaat joutuvat sekä maksamaan verkoston saneerauksen että jatkamaan omistajakuntien kassojen paikkaamista. Ihmisten perustarpeiden rahastus jatkuu, ja surullisinta asiassa on, että ihan turhaan.

Lulu Ranne

kansanedustaja (PS)

diplomi-insinööri

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski