Lukijoiden mielipiteet Lammi

Ilmastonmuutos ja sen ratkaisut

Keski-Häme julkaisee lukijoiden lähettämiä valokuvia ja videoita verkkosivuilla ja lehdessä ilman eri korvausta. Sopimatonta tai lakia rikkovaa materiaalia ei julkaista.

Nyt on keskusteltu paljon ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvästä ilmastopelosta. On järjestetty mielenosoituksia ympäri maailmaa. Lapsilla ja nuorilla on pelko tulevaisuudesta, joka johtuu siitä, että pelotellaan ilmastonmuutoksesta. Olisi tärkeää, että asiat nähtäisiin laajemmin ja yritettäisiin hakea ratkaisuja ilmasto-ongelmiin. Eikä oltaisi hysteerisiä asioiden suhteen, koska se ei vie asioita eteenpäin eikä auta hidastamaan ilmastonmuutosta.

Mielestäni Suomi on omalta osaltaan hoitanut asioita ilmastomuutoksen vähentämisen kannalta merkittävästi eteenpäin. Ilmastoystävällisiä ratkaisuja haetaan kehittämällä uusia ilmastoystävällisempiä tuotteita. Näistä esimerkkeinä robotiikka ja puun jalostus sekä biopolttoaineet. Fossiilisia polttoaineita pyritään korvaamaan uusiutuvalla energialla.

On puhuttu, että metsien hakkuut lisäävät ilmastonmuutosta. Tämä asia ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen. Joidenkin selvitysten mukaan puu sitoo kuitenkin vähemmän hiiltä, enemmän hiiltä sitoo puun alla oleva maaperä. Maaperässä kasvavat varvut ja sammaleet siis sitovat enemmän hiiltä kuin pelkkä puu. Suomessa pidetäänkin hyvää huolta metsistä ja sitä kautta hiilen sidonnasta. Puun kasvu ja poistuma pidetään tasapainossa. Tälläkin hetkellä puuston kasvu on merkittävästi suurempaa kuin hakkuu määrät.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös maatalouteen tulevaisuudessa Suomessa. On todettu, että talvella ei ole välttämättä enää lumipeitteisyyttä ja sateet lisääntyvät sekä kasvitaudit voivat lisääntyä. Tämä lisää haasteita mutta ne eivät ole ylitsepääsemättömiä. On kehitettävä uusia lajikkeita ja toimintatapoja. Jo nyt on erilaisia ratkaisuja, joilla yritetään torjua myös ilmastonmuutosta, kuten kasvipeitteisyys.

Karjatiloilla syntyvä lanta voi olla myös ilmastoratkaisu. Suomessakin on jotkut jalostaneet siitä jo polttoaineita, joilla on voitu korvata osittain fossiilisia polttoaineita sekä tietenkin lannoitteena. Eli karjatalous ei ole ilmastonmuutosta aiheuttava vaan se voi olla keino torjua ilmastonmuutosta. Usein olen kuullut puhuttavan, että pitäisi siirtyä kasvisruokaan sekä lihan ja maidon kulutusta pitäisi vähentää. Mutta miten järjestetään ruuantuotanto, jos ruuantuottajia ei ole. Suomalainen maatalous voi siis olla suunnannäyttäjä ja edelläkävijä ilmastonmuutoksen ratkaisussa. Suomi on kuitenkin pieni maa, esimerkiksi Kiinan pitäisi ottaa isompi rooli tässäkin ilmastonmuutos keskustelussa.

 

Noora Hannula
Luonnonvara-alan opiskelija , Lammi

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski