Lukijoiden mielipiteet Pitäjät Lammi

Lammi 2030?

Kuva: Keski-Häme

Postilaatikkoon tupsahti kaupungin ’Arjessa mukana’-lehdykkä. Kaavoituskatsaus taustoitti hankkeita kaavoituksessa myös Lammin osalta. Ei yhtään kaavahanketta vireillä, pari tulevaa ja kolme odottavaa. Hiljaiseloa. Samaan aikaan kaupunki puuhaa lukion lakkauttamista, viimeisenä niittinä kirkonkylän vaivuttamisessa ikuiseen uneen?

Muistan lapsuudestani kirkonkylän raitin -50-luvun alusta. Äiti oli laittanut kaupoille 4-vuotiaan, kotona kun oli pienempiä hoidettavia. Tulin Haukanmäestä linja-autolla kirkolle. Muistan matkahuollon viereiset suuret kuuset, mahtavan kirkon, kyläraitin ja tien toisella puolella olevan puodin. Todellinen idylli.

Nyt kylän keskellä on suuri asfalttikenttä autoille ja sen paraatipaikalla polttoaineen jakeluasema ja jätekontit. Pääväyliä reunustavat osittain tyhjät liikerakennukset, osa ulkonäöltään purkukunnossa. Lisäksi kaavoitus on aikoinaan heittänyt keskustan ulkopuolelle usein käytettävät palvelut terveyskeskuksen ja kirjaston. Kuntalaispalvelujen epäkohtia voisi luetella enemmänkin, kun merkittävät niistä on jo viety Hämeenlinnan keskustaan.

Valittaminen ilman omaa ehdotusta kehittämisestä on varsin hedelmätöntä. Aloitteiden tulee tulla asukkailta ja ne on saatettava kaupungin päättäjien kautta suunnitelmiksi ja toimenpiteiksi. Kirkonkylä voisi olla asukkaiden olohuone, jossa eri palvelut ovat kävelyetäisyydellä yhdestä parkkipaikasta. Vähittäiskaupat rinnakkain, pari kahvilaa, kirjasto, terveyskeskus, kirkko, yhteisöllisyystilat kokouksille, pieni 50-hengen elokuvateatteri…mitä nyt niitä voisikaan olla. Kysytään asukkailta? Samat ongelmat ovat varmaankin muissa Hämeenlinna kirkonkylissä. Voisiko ’Lammi 2030’ olla pilotti laajemmalle kehittämisyhteistyölle?

Parhaillaan Euroopan Unioni päättää seuraavan 7-vuotisen suunnittelukauden budjetista. Taantuvien alueiden ja sosiaalisen tasa-arvon kehittämiseen on rahaa, joka ohjataan sitä hakevien tahojen käyttöön. Yksityisten tahojen hankkeita ei rahoiteta, vaan niiden takana tulee olla Myötätuulen tapainen kehitysyhtiö. Löytyisikö taho Hämeenlinnasta?

Mielipide Kuohijärveltä

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski