Kolumnit Lukijoiden mielipiteet Lammi

Lammin lukion tulevaisuus on valoisa

Lammin lukion ja Hakkalan koulun rehtori Esa Kähkönen.

Vuosi sitten Hämeenlinnan kaupunki julkaisi talouden tasapainottamisohjelman, joka toi tummat pilvet Lammin lukion ylle. Ohjelman mukaan oli määrä selvittää Lammin lukion lakkauttaminen ja yhdistäminen muihin lukioihin. Kaupunginhallitus päätti kuitenkin selvittää kaupungin lukiotoiminnot kokonaisuutena.

Lakkauttamiskohu synnytti aktiivisen kampanjan Lammin lukion puolustamiseksi. Pirjo Sandeliuksen johtama Lammilaiset lukion puolesta -toimikunta puolusti lähilukiota ansiokkaasti. Kampanjassa vedottiin erityisesti kaupungin strategiaan.

Lammin lukion säilyttämisen puolesta julkaistun adressin allekirjoitti yli 3.000 lukion puolustajaa. Lukion ystävät puolustivat lukiotaan talven yli laajassa ja yhtenäisessä rintamassa.

Kaupungin lukiotoimintojen selvitys julkaistiin maaliskuussa. Selvityksen mukaan säästöjä oli lukiokoulutuksessa saatavissa vain Lammin lukiosta.

Kaupunginhallitus päätti 30.3. jatkaa lukioselvitystä. Uuden selvityksen lähtökohtana oli löytää taloudellisesti kestävä tapa jatkaa lukiotoimintaa Lammilla. Samalla tuli arvioida, onko lukion toimintaedellytyksiä mahdollista lisätä painottamalla tiettyjä erityisaloja tai -aineita.

Päätökseen sisältyi tahto jatkaa lukiotoimintaa Lammilla ja kehittää sitä tulevaisuutta ajatellen. Pidän päätöstä vahvana sivistystahdon osoituksena etenkin sen vuoksi, että se tehtiin poikkeuksellisen vaikeassa taloustilanteessa.

Mielestäni päätös on myös vastuun kantamista lukioratkaisusta, jonka Hämeenlinnan kaupunki teki vuonna 2012. Ratkaisun seurauksena Lammin lukio nimittäin menetti ns. pienten lukioiden lisän eli korotetun valtionosuuden, joka on valtion kädenojennus alle 200 opiskelijan lukioiden toiminnan mahdollistamiseksi.

Lammin lukion selvitys valmistui syyskuussa. Selvityksen mukaan yksisarjainen lukio on taloudellisesti järkevin tapa jatkaa lukiotoimintaa Lammilla. Yksisarjaisessa lukiossa kurssit järjestetään lukuvuoden aikana yhden kerran saman vuosikurssin opiskelijoille.

Yksisarjaisen lukion kustannustehokkuus johtuu lukiokoulutuksen rahoitusmallista. Lukiot saavat valtionosuusrahoitusta opiskelijamäärän perusteella. Nykyinen opiskelijamäärä on ihanteellinen, koska se mahdollistaa opetuksen järjestämisen yksisarjaisesti.

Rehtorina iloitsen siitä, että selvitys tunnistaa ja tunnustaa lukiomme nykyisen vetovoimaisuuden ja omaleimaisuuden. Lähilukio onkin säilyttänyt vankan asemansa Hakkalan koulun oppilaiden ensisijaisena lukiovaihtoehtona jopa lakkauttamiskohuista huolimatta.

Musikaali ja vireä kansainvälisyystoiminta ovat lukiomme perinteikkäitä ja arvostettuja painotuksia. Opiskelijoiden mielestä ne lisäisivät lukion vetovoimaa myös tulevaisuudessa. Niiden säilyttäminen ja kehittäminen on perusteltua.

Selvityksen mukaan Lammin lukion toimintaedellytyksiä on ikäluokkien pienentyessä mahdollista lisätä painotusten avulla. Selvityksessä esitellään mahdollisia painotuksia, jotka liittyvät esimerkiksi ympäristöön, luontoon, ekologiaan ja partioon.

Kaupunginhallituksen päätöksen (21.9.) mukaisesti Koulutuskuntayhtymä Tavastia jatkaa Lammin lukion kolmannen painotuksen suunnittelua, aloittaa neuvottelut kumppaneiden kanssa, selvittää mahdollisuuksia sähköisten oppimisympäristöjen laajempaan hyödyntämiseen ja esittää suunnittelun tulokset kaupunginhallitukselle.

Lukioselvityksen perusteella näen Lammin lukion tulevaisuuden valoisana. Lammilla on innostuneisuutta, luontevia mahdollisuuksia ja antoisia kumppanuuksia lukion kolmannen painotuksen suunnitteluun.

Taistelu lukion puolesta ei ollut turha. Nyt on työn aika.

Esa Kähkönen
Hakkalan koulun ja Lammin lukion rehtori

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat