Lukijoiden mielipiteet Lammi

Lammin lukion vanhempainyhdistys: Säästöjä on tehtävä koko lukiokentässä

Selvitys lukiokoulutuksesta. Kuva: Hämeenlinnnan kaupunki/Koulutuskuntayhtymä Tavastia

Hakkalan koulun ja Lammin lukion vanhempainyhdistys kiittää kaupunginhallitusta resurssiviisaasta päätöksestä säilyttää Lammin lukio. Vanhempainyhdistys on vakuuttunut, että lukion kehittämiseen tartutaan aktiivisesti ja sitoutuneesti.

Lammin lukion rehtori Esa Kähkönen toteaa kuitenkin tärkeän tosiasian uutisessa “Lammin lukio voi jatkaa kehittymällä” (Hämeen Sanomat 1.4.2020). Hänen mukaansa pelkkä opiskelijamäärän kasvattaminen ei mitenkään voi vähentää yksinään Lammin lukion alijäämää. Merkittävin alijäämän syy on korotetun valtionosuuden eli pienten lukioiden lisän menettäminen seitsemän vuotta sitten, jolloin lukio liitettiin Koulutuskuntayhtymä Tavastiaan.

Jos Lammin lukio saisi edelleen korotetun valtionosuuden, alijäämää ei käytännössä olisi. Tämän vuoksi vanhempainyhdistys esittää, että jatkoselvityksessä tulee huomioida, millä tavalla kaupunki kompensoi korotetun valtionosuuden menettämisestä johtuvan alijäämän Lammin lukion toiminnan rahoittamisessa.

Lisäksi vanhempainyhdistys haluaa tuoda esille, että järjestettävistä kursseista tinkiminen ei enää ole vaihtoehto säästöjen saamiselle, koska lukiokoulutuksen tulee olla yhtä laadukasta kaikissa Hämeenlinnan kaupungin lukioissa.

Uuden koulurakennuksen rakentaminen tulisi lukioselvityksen mukaan maksamaan 3,6 miljoonaan euroa enemmän, jos sinne rakennetaan tilat lukiolle. Vanhempainyhdistys ihmettelee näin suurta summaa kovin, koska Lammin lukio työskentelee nykyisin täysin samoissa tiloissa kuin Hakkalan koulu. Tiloja käytetään joustavasti eikä lukiolla ole koulurakennuksessa yhtään “omaa” luokkaa. Lukio ei siis tarvitse ylimitoitettuja tiloja vaan muutaman luokkatilan lisäys riittää.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio toteaa uutisessa, että Lammin lukion saaminen kestävälle taloudelliselle pohjalle on kaikkien kaupunkilaisten asia. Valmistuneesta lukioverkkoselvityksestä voi huomata, että suurimmat säästöt olisi mahdollista toteuttaa, mikäli Hämeenlinnan kaupungin päätös palveluverkosta avattaisiin.

Kaurialan ja Lyseon lukioiden toimintaan ja tilaratkaisuihin liittyy säästömahdollisuuksia, joiden tarkastelusta raportissa luovutaan vetoamalla jo tehtyyn päätökseen palveluverkosta. Raportissa kuitenkin todetaan, että kummankin kantakaupungin lukion toimitilat vaativat investointeja.

Lisäksi täytyy muistaa, että kymmenen vuoden päästä myös kantakaupungin väestörakennekehitys näyttää siltä, että toisen asteen opiskelupaikkoja on enemmän kuin opiskelijoita. Jos kantakaupungin lukiot yhdistettäisiin, saataisiin mittavat säästöt eikä maksettaisi turhaan seinistä. Myös kantakaupungin lukiokoulutuksen säästömahdollisuudet kannattaa siis selvittää.

Hakkalan koulun ja Lammin lukion vanhempainyhdistys

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski