Lukijoiden mielipiteet Hauho Lammi

Lammin Turvantalo Oy:n kannanotto kehitysosakeyhtiö Myötätuulen purkautuneiden varojen oikeudenmukaisesta käytöstä

Jaakko Kartano. Kuva: Keski-Häme

Keski-Häme-lehdessä kesäkuun 17. päivänä oli uutinen, että Hauhotalo hakee korona-avustusta Hämeenlinnan kaupungilta. Artikkelissa kerrotaan, että Hauhotalon edustajat virallisessa hakemuksessaan kaupungille pitävät epäoikeudenmukaisena sitä, että Lammin Turvantalo Oy sai kehitysyhtiö Myötätuulen purkautumisesta Hämeenlinnan kaupungilta sen saamasta jako-osuudesta 12.500 euroa. Tämä Hauhotalon näkemys ei ole Lammin Turvantalo Oy:n mielestä oikea ja on Turvantaloa loukkaava. Koska asia on tuotu näin esille Hauhotalon virallisessa hakemuksessa, on syytä käydä lävitse se, mitä on tapahtunut Lammin Turvantalo Oy:n ja Kehitysosakeyhtiö Myötätuulen välillä ja miten on menetelty purkautuvien varojen suhteen.

Kehitysosakeyhtiö Myötätuuli Oy perustettiin aikoinaan Lammin kunnan ja lammilaisten yritysten toimesta. Tarkoituksena oli kehittää lammilaista yritystoimintaa. Kehitysosakeyhtiö Myötätuulen pääomaksi tuli miljoona markkaa. Summasta Lammin kunta rahoitti 49 prosenttia, ja mukaan tulleet lammilaiset yritykset 51 prosenttia. Myötätuulen tehtävä oli edistää lammilaista yritystoimintaa ja lammilaista yhteistyötä. Kun vuonna 2012 perustettiin Lammin Turvantalo Oy, Myötätuuli tuli myös Turvantalon yhdeksi osakkaaksi. Lammin kunnan liityttyä Hämeenlinnan kaupunkiin oli Myötätuulen toiminta hiljentynyt ja Hämeenlinnan kaupungin tavoitteena oli luopua sille turhista osakeyhtiöomistuksista. Tällöin lähdettiin alas ajamaan Kehitysosakeyhtiö Myötätuuli Oy:tä. Pääomaa yhtiöllä oli jäljellä n. 130000 euroa, josta purkamiskulujen jälkeen jako-osuutena kaupungille tulisi 49 prosenttia ja lammilaisille yrityksille 51 prosenttia. Tässä vaiheessa (vuosi 2018) minä Lammin Turvantalo OY:n hallituksen puheenjohtajana ehdotin, että Myötätuuli fuusioitaisiin Lammin Turvantalo Oy:öön. Perusteluna oli, että kyseiset varat ovat, ainakin moraalisessa mielessä, käytettävä lammilaisten hyväksi. Lammin Turvantalo Oy on perustettu juuri tätä varten. Valitettavasti fuusioajatus ei toteutunut, oletettavasti kaupungin kannan takia.

Kehitysosakeyhtiö Myötätuuli Oy:n purkaminen viime vuonna edistyi. Yhtiö päätettiin purkaa, ja jäljellä oleva pääoma jakaa osakkeenomistajille. Nyt lähdimme Lammin Turvantalo Oy:n puolelta ajamaan asiaa siten, että Myötätuulen osakkeenomistajat ostavat saamallaan jako-osuudellaan Lammin Turvantalo Oy:n osakkeita. Tätä varten Turva järjesti osakeannin. Lähes kaikki Myötätuulta omistavat yritykset ilmoittivat halukkuutensa antaa jako-osuutensa Turvantalolle joko osakemerkinnöillä tai suoraan lahjoituksena. Tämä teko on yrityksien taholta hieno kulttuuriteko. Samalla painostin kaupunkia kertomalla sille, kuinka hyvin yritykset ovat suhtautuneet asiaan (yritykset omistivat 51 prosenttia Myötätuulesta). Tämän painostuksen takia lopulta kaupunki teki päätöksen antaa kyseiset 12500 euroa Lammin Turvantalo Oy:lle. Kaupunki ei halunnut osakkeita vaan ilmoitti tekevänsä avustuksen. Myötätuulen varat oli kerätty lammilaisilta ja siten ne tuli myös käyttää lammilaisten hyväksi. Hauholla tai muilla ei ole mitään oikeutta näihin.

Lammin Turvantalo Oy järjesti osakeannin kyseisille yrityksille ja samoin muille halukkaille.Kiitos heille. Tulos oli hyvä, sillä uusia osakkeenomistajia saatiin lähes kolmekymmentä.

Toinen artikkelissa mainittu asia on kiinteistöverot. Niistä on neuvoteltu kaupungin kanssa useamman vuoden ajan. Samoin on tehnyt Hauhotalo. Kiinteistöveroasia on ratkaistu erillään muusta. Käsittääkseni näin tehdään myös Hauhotalon kohdalla.

Tämä kannanotto on tehty, että kenellekään ei syntyisi vääriä käsityksiä siitä, onko Turvantaloa suosittu.

Jaakko Kartano
Kirjoittaja on Lammin Turvantalo Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski