Lukijoiden mielipiteet Tuulos

Mihin unohtuivat kevyen liikenteen asiat?

Keski-Häme julkaisee lukijoiden lähettämiä valokuvia ja videoita verkkosivuilla ja lehdessä ilman eri korvausta. Sopimatonta tai lakia rikkovaa materiaalia ei julkaista.

1.10. tarjoiltiin Tuuloksen Kapakanmäellä kaupungin johdon iltakahvit. En päässyt kuulemaan paikalle. Luettuani Keski-Hämeen ansiokkaan selostuksen tilaisuuden kulusta, jäin ihmettelemään otsikkoasiaa. Pohjoisten tunnelista oli ollut puhetta, mutta se ei kerro koko asiaa.

Monet pyöräilijät ja jalankulkijat liikkuvat vaarallisella tiellä. Olen sen itsekin kokenut polkupyörällä liikkuessani. 12-tiellä liikennöi paljon pitkiä rekkoja, jotka humauksessa ohittavat ja saavat aikaan melkoisen paineaallon. Jalkakulkija ei ole sen paremmin turvassa. Reunaviivan ulkopuolinen päällyste on todella kapea. Siksi kulkijan ja rekka-auton väli on pieni, vain joitain kymmeniä senttejä. Toki rekat väistävät kauempaa, jos vastaantulijoita ei juuri kulkijan kohdalla satu olemaan.

Esimerkki Pohjois-Pohjanmaalta Haapajärven kaupungista. Haapajärvellä on runsaat 7000 asukasta. Olimme kesällä kolmen päivän ajan kylällä, joka on noin 10 km:n päässä keskustaajamasta. Saimme ison yllätyksen heti saapumispäivänä. Kylällä on usean kilometrin pituinen, päällystetty kevyen liikenteen väylä, joka on myös valaistu. Innostuin tästä niin, että ehdin tehdä kaksi aamulenkkiä ja vielä yhden päivemmällä.

Lisäyllätys pöllähti vielä lenkeillä. Kalajoki-Iisalmi valtatiestä sivuun lähtevät kylätiet olivat nekin jonkin matkaa päällystetyt.

Jouduin kysymään itseltäni, miten Haapajärvellä voi olla nämä asiat paremmassa kunnossa kuin mitä meidän Hämeenlinnassamme on? En osannut vastata silloin, enkä osaa nytkään. On tämä meidän Tuuloksemmekin aika iso kylä. Meillä on kauppakeskus Tuulonen. Meillä on kolme kartanoakin ja keskiaikainen kivikirkko, mukavia ihmisiä unohtamatta.

Kuntaliitoksen tietämissä puhuttiin mahdollisuudesta saada kevyen liikenteen väylä vanhalta Tuulostorilta Kapakanmäelle. Ei sitä saatu silloin, eikä myöhemminkään. Olisiko tälle tärkeälle asialle vielä jotain tehtävissä? Ajattelen, että olisi parempi toimia ennen kuin jotain todella surullista tapahtuu. Ymmärrän, että tämä on iso raha-asia. Ei tämä voi olla riippuvainen pienestä väestömäärästä. Tuulosessa käy todella iso määrä väkeä vuositasolla. Ohikulkuliikennettä ja poikkeamisia Tuuloseen on varsinkin kesäaikaan todella paljon.

Rohkenen toivoa vastausta tähän asiaan ja aikajänteellä kevyen liikenteen väylää!

Taisto Jantunen
Tuulos

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski