Lukijoiden mielipiteet Lammi

Muistoja Suntinkujasta

Kuva: Aimo Vuokola

Keski-Hämeessä julkaistu tunnistustehtävä vanhasta kujasta herätti ihmisissä paljon muistoja. Sini Rinteen kirje julkaistiin Keski-Hämeen Lukijoilta-palstalla 29.4.2020:

– Kun näin tunnistuskuvan Keski-Hämeessä, niin tunnistin sen välittömästi kujaksi, jolla Suntin Hilma asui. Nyt täytyy kuitenkin myöntää, että täysin varma en asiasta voi olla, mutta lämpimiä muistoja se herätti.

Olin viisivuotias, kun äitini vuonna 1945 tuli farmaseutiksi Lammin apteekkiin. Asuimme vanhalla apteekilla kolme vuotta. Raitti ja pihapiirit tulivat tutuiksi, kun me naapuruston lapset leikimme päivät pitkät ulkona.

Kuvassa saattaa olla Suntinkuja, jonka paikalla on nyt kävelytie. Suntinkuja alkoi raitilta kohdasta, jota ympäröi kolme taloa. Raitin toisella puolella, vastapäätä kujaa oli Mikkolan maalaistalon keltainen päärakennus. Se oli melkein kiinni tiessä, talon ja tien välissä sinnitteli ahtaasti vanha, harventunut pensasaita. Mikkolat asuivat itse kujan kohdalla, kirkonpuoleisessa päädyssä piti vastaanottoa hammaslääkäri, rouva Suntiala.

Kujan vasemmalla puolella, pitkä sivu kuin kujan seinänä on kelloseppä Nestor Ruoppilan talo. Siinä asui Ruoppilan leski, rouva Ruoppila, aikamiespoikansa kanssa.

Oikealla puolella, pääty kujalle päin, on Peltolehdon talo, jossa oli silloin komea torni. Talossa oli matkahuolto ja kahvila. Linja-autot pysähtyivät sen edessä molemmin puolin raittia. Matkahuollon tytöt asuivat talon toisessa kerroksessa.

Viimeisenä Suntinkujalla oli Suntin Hilman asumus. Hilma oli pyöreähkö, ystävällinen, kävi kaupassa huivi sidottuna tiukasti leuan alle. Otimme Martolan Anneli ja minä tavaksemme viedä Hilmalle kukkia. Hilma pyysi meidät sisään siistiin tupaansa, istuimme vierekkäin Hilman sängyllä, Hilma istui pöytänsä ääressä ikkunan vieressä, kyseli asioistamme ja tarjosi jotakin pientä. Kerran kun hänellä ei ollut tarjottavaa, hän lupasi, että kun saa ensi kuussa korttiannokseensa kuuluvan karamellipussin, niin tarjoaa meille siitä. Hartaasti odotimme karamelliä, veimme kukkia entistä useammin, mutta koskaan Hilma ei tarjonnut karamellipussista.

Sini Rinne

Toim. huom! Kuvassa oleva kuja ei kuitenkaan ollut Suntinkuja, vaan kuvan talo sijaitsee edelleen Kataloilla. Torstaina 4.6. jokaiseen talouteen jaetaan jälleen Keski-Hämeen Kesä -lehti. Se kertoo kadonneen kujan tarinan.

Sini Rinteen mainitsemia taloja on alla olevassa postikortissa, joka on Pauli Riihilahden kokoelmista. Tarkan kuvauksen kuvan rakennuksista löydät Lydia-tietokannasta.

Kuvan oikeassa reunassa olevassa Soimanpohjan talossa toimi Lammin posti 1940-luvun loppupuolelle asti. Sen vieressä näkyy kauppias Peltolehdon talon kahvilatorni. Peltolehdon talon takana pääty tielle päin on yksi kelloseppä Ruoppilan rakennuksista. Sekä Ruoppilan että Peltolehdon talot ovat edelleen olemassa Lamminraitin varrella. Ruoppilan talossa on toiminut mm. Lammin kunnankirjasto vuosina 1937–1950.

Vastapäisessä vaaleassa talossa sijaitsi Lammin apteekki yli viidenkymmenen vuoden ajan. Vanha apteekkirakennus paloi Lydia-tietokannan artikkelin mukaan vuonna 1978*. Apteekin taakse puiden varjoon jää Mikkolan talo.

Taustalla rakentamattoman säästöpankin tontin takana näkyy kansalaissodan jälkeen rakennettu Iso-Lukkarin tilan navetta.

*  Lydia-tietokannan vuosiluvuissa saattaa toimituksen saaman palautteen mukaan olla epätarkkuuksia. Apteekin palon arvellaan olleen vasta 1980-luvun puolella. Osaatko sinä tarkentaa Lydian tietoja? Anna sinnekin palautetta, niin saadaan aikakirjat kohdilleen!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat