Lukijoiden mielipiteet Lammi

Parempaa Uutta Vuotta

Japanilainen puutarha alkaa rakentua. Keski-HÄme, Lukijan kuva

Vanha vuosi vaihtuu uuteen, sanotaan. Ei se vuosi sinänsä mihinkään vaihdu, kalenterissa vaan kääntyy lehti ensi vuoden puolelle ja entiset huolenaiheet seuraavat mukana. Vanhan vuoden tapahtumat jäävät tämän ajan sukupolvien muistiin epätodellisina ja ahdistavina, jotka kukin joutui kohtaamaan omalla tavallaan jopa yksin ilman tukea. Ei sattunut kaupungin väellä olemaan aikaa tulla kyselemään olemisia tai jaksamisia ainakaan täällä peräkulmilla. Naapuri sentään tarjosi kaupassa käyntiapua epidemia puhjetessa keväällä, kun päättäjät vielä sekoilivat riskiryhmiksi luettujen karanteenia koskevien määräysten ja suositusten kanssa. Onneksi ollaan sentään vielä sisälukutaitoisia ja kaupassa käytiin kirkolla ihan itse, tosin vain kerran viikossa.

Tällä viikolla alkavista rokotteista odotetaan epidemian kukistajaa rokotetta kohtaan tunnetusta epäluulosta huolimatta. Rokotevastaisuutta on ollut ennenkin. Muistissani on vieläkin tapahtuma 50-luvun alkupuolelta ollessani 4- vuotias ja sisareni vuotta nuorempi. Pihaan Haukanmäessä, pari kilometriä kirkolta, ajoi pyörällä terveyssisar helmat hulmuten laukku tarakalla. Tästä ei hyvä seuraa aprikoin, otin sisartani kädestä kiinni ja juoksimme pihan poikki nokkospuskien taakse piiloon. Vähän ajan kuluttua kuului äidin huuto ja pyyntö kipittää heti kotiin. Pokkamme piti hetken aikaa ja pysyimme piilossa. Vasta äidin äänenpainon muuttuessa ehdottomaksi ja mahdollista rangaistusta ennakoivaksi, nousimme nyyhkien piilostamme. Hinkuyskä-rokotukset oli aloitettu neuvoloissa.

Epidemian alkaessa ja työkeikkojen loppuessa ’kuin seinään’ oli mietittävä, mille sitä ryhdytään lähikontaktien välttämiseksi ja karanteenimaisia olosuhteita mukaillen. Vaihtoehto olisi ollut liittyä Vanajaveden opiston puutyökurssille, mutta päätin kuitenkin ryhtyä rakentamaan japanilaista kuivaa puutarhaa. Se on pitkä 20 vuoden projekti, eihän sitä mitenkään voi tietää kuinka kauan koronasta saadaan kärsiä. Ja kuiva sen takia, että ainoa vesiaihe pihassa on porakaivo.

Odotettavissa on seuraavien kuukausien ajaksi vain odottelua paremmasta, ei mikään heti äkkiseltään muutu. Ihmisiä muistutetaan turvaväleistä, käsihygieniasta ja maskien käytöstä ja muuntoviiruksista pelotellaan, jos sana ei kuulu. Tulollansa on kaupunginisien leikkauslista kirkonkylien palveluista, kun koronan kustannukset laitetaan jakoon kansalle. Nyt olisi toivottavaa ainakin yhteisöllisyyden ja yhteistoiminnan palauttamisen suunnittelu, ne kun ovat täällä kaupungin laitamilla ihan itse pidettävä kunnossa. Ja kolmatta sektoria tarvitaan kovasti pehmentämään pahimpia leikkauksia.

’Mielipide Kuohijärveltä’

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski