Lukijoiden mielipiteet Lammi

Tiedekansallispuisto vai vetovoimainen erikoislukio?

Evon metsäkampus.

Kuten aikoinaan Helsinkiin markkinoitiin Guggenheim-museota mielikuvin ja visioin niin samaan tapaan näkyy menevän keskustelu mediassa Evon tiedekansallispuistosta: se toisi 500000-1000000 kävijää vuodessa ja 1000 uutta työpaikkaa. Vuonna 2018 retkeilyalueella oli 72 000 kävijää. Mitä todellista lisähyötyä tiedekansallispuisto toisi Evolle verrattuna nykyiseen ainutlaatuiseen tilanteeseen, jossa retkeilyalue palvelee niin luonnon- ja metsänhoidollista tutkimusta kuin laaja-alaisesti luonnossa liikkuvia käyttäjäryhmiä? Olisiko enemmän lisähyötyä siitä, jos Lammin lukio profiloituisi erikoislukioksi hyödyntäen pitäjän sisällä olevaa voimatekijää, Evon metsäopetusta?

Kansallispuiston ehdotettu pinta-ala on runsas 7000 hehtaaria Evon nykyiselle retkeilyalueelle, jota on suojeltu jo 1800-luvulta alkaen. Evon retkeilyalueen kummiksi nimetty Joppe Ranta totesi Erä-lehden haastattelussa: ”Kansallispuistona Evo ei enää voisi toimia avoimena retkeilyluontona, vaan se olisi väistämättä luonnonsuojelualue luonnonsuojelualueen säännöin”.

Retkeilyalue-status suojaa Rannan mukaan valtaväyliä kulumiselta ja taukopaikkoja ylikuormitukselta, mikä kansallispuistoissa nykyään on väistämätöntä. Retkeilyalueella väki hajaantuu luonnollisemmin ja laajemmalle. Kansallispuiston lainsäädäntö rajaisi metsästäjät ja kalastajat kuten myös metsäopetuksen alueeltaan pois sekä rajoittaisi alueella vapaata kulkemista ja telttailua siellä liikkuvilta retkeilijöiltä ja partiolaisilta.

Evon retkeilyalueen yhteydessä on Suomen vanhin metsäoppilaitos (vuodesta 1862) nykyisin osana Hämeenlinnan ammattikorkeakoulua. Historioitsija Keskisarja toteaa: ”Elämme maassa, missä on maailman tehokkaimmin hoidetut metsät, suunnaton osaamisen kulttuuri metsurista paperimieheen ja vuorineuvoksiin asti.” Evon metsäalan koulutus on ollut pioneerina tähän johtanutta kehitystä yli 150 vuotta. Tätä saattaa tulevaisuudessa uhata niin kansallispuiston perustaminen kuin sen mahdollinen laajeneminen tulevaisuudessa. Miksei Lammin lukio hyödyntäisi voimatekijänä Evoa erikoistuen metsäalan erikoislukioksi tarjoten kaksois- jopa kolmoistutkintoa, jos sopivankokoinen yritys löytyy Kärkölän tapaan?

Veli-Pekka Pöystilä

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski