Lukijoiden mielipiteet Lammi

Tunnistin kesärunon

Kuvituskuva: Colourbox

Keski-Hämeen 2.4. ilmestyneessä numerossa kyseltiin kesärunon henkilöiden tunnistajia. Minä uskon tietäväni sekä talon että osan runossa mainituista henkilöistäkin. Omat tietoni perustuvat äitini ja isäni kertomuksiin.

Kyseinen talo, jossa tämä kesäkoti/kesäsiirtola aikoinaan toimi, sijaitsi Lieson koulun ulkorakennuksen kohdilla Pitkäkujan toisella puolella, Kuohijärven rantamilla. Koulun saunan ja meijerin välimaastossa olevassa talossa lähellä rantaa.

Kesäsiirtolaa piti neiti Haapanen. Isäni ja äitini toimittivat hänelle ruokatarvikkeita, sen mitä omalta perheeltä liikeni. Perunoita, juurikasveja, sipulia, marjoja, sieniä, kalaa ja riistaa.

Myymällä ruokatavaroita vanhempani ansaitsivat rahaa perheen tarpeisiin. Niin myös varmaan muutkin kyläläiset, koska meiltä ei niin paljoa tavaraa viety, että se olisi riittänyt jatkuvasti syötäväksi isolle joukolle.

Kerran isä oli saanut katiskasta särkiä pitkän pärekopallisen (kopan pituus oli reilu metri ja leveys noin 60 cm, korkeus noin 50 cm). Kalakoppa sidottiin isän pyörän tarakalle, ja hän otti selkään vielä repun, jossa oli perunoita ja juureksia. Äidillä oli kaksi maitohinkkaa (kannellisia astioita) pyörän ohjaustangossa ja repussa marjoja ja voita, ja ei sitten muuta kuin matkaan!

Kaikki kävi kesäsiirtolan emännälle kaupaksi. Runossa mainitut kalapullat voisivat olla noista särjistä laitettuja? Ainakin niin voi kuvitella.

Toisenkin tarinan muistan: Äitini ei halunnut syödä sieniä, ei edes maistaa. Kerran he olivat osuneet lounasaikaan neiti Haapaselle viemään ruokatarvikkeita ja saivat kutsun syömään. Ruokana oli perunamuusia ja pyöryköitä sekä salaattia. Kotimatkalla äiti oli kertonut lihapyöryköiden olleen hyviä, vaikka vähän oudon makuisia. Isä oli ilmoittanut niiden olleen sienistä tehtyjä eikä lihasta.

Tämä ei ole ihan tutkittua tietoa, mutta kuulemani perusteella arvelen, että neiti Haapanen oli Lieson koululla opettajana ja avioliiton myötä hänen nimekseen tuli Lyyli Poutiainen. Ehkä myös Jenny oli koululla opettajana? Ehkä muitakin koululta oli kesätöissä siellä?

Asiakkaat olivat etupäässä vanhempaa väkeä, ainakin aikuisia. Lapsista en muista äidin tai isän kertoneen. Joku tuli Liesoon kesänviettoon useampana vuotena, ja joku viipyi vain yhden kesän.

Hyvää kevään odotusta ja kiitos hyvästä lehdestä, jota on tullut luettua jo 50-luvulta asti!

Terttu

Lue myös: Kronikka Lieson kesäkodista

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat