Pääkirjoitukset Hauho

Alvettula jälleen uhattuna

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Jos se ei olisi niin pohjattoman surullista, niin alkaisi melkein naurattaa, niin loputtoman koomista on Hämeenlinnan kaupungin päättäjien touhu Alvettulassa. Mutta kun on seurannut samojen tyyppien toilailua toriparkkinsa kanssa, on lopputulos sittenkin lähempänä myötähäpeää.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti äänin 9-2, että vuoden 2021 osalta valtuustolle esitettävään talousarvioon sisältyy jälleen esitys Alvettulan koulun lakkauttamisesta.

Tällä kertaa syynä pienen koulun murhaesitykseen on kuulemma koko Hauhon alueen lapsimäärän väheneminen ja kaupungin heikko taloudellinen tilanne. Hip hei, huolta nyt ei! Kaupungin talous kymmeniä miljoonia miinuksella, ja nämä suuret ja mahtavat päättäjät ajattelevat kohentaa tilannetta säästämällä Alvettulassa muutaman kymppitonnin.

Korulauseet toki pöytäkirjaan taas sisällytettiin asukkaiden kuulemisesta, lapsiarvion tekemisestä ja kaikesta muusta hölynpölystä, jonka toteuttaminen hyvin ja perusteellisesti maksaisi paljon enemmän kuin mitä Alvettulan koulun lakkauttamisella voitaisiin saavuttaa säästöjäkään. Vaan kun ei näitä selvityksiä ole Hämeenlinnassa ennenkään tehty sen takia, että haluttaisiin saada jotain selville. Ne tehdään, koska laki edellyttää. Ja kyllä, laki määrää, että asukkaita pitää kuulla. Valitettavasti laki ei tarpeeksi selvästi sano, että asukkaiden tahtoa tulee myös noudattaa.

Se, että pienen Alvettulan väkeä käsitellään näin poukkoilevasti, ilman järkeä ja ilman sydäntä, kertoo rumia totuuksia niistä ihmisistä, jotka meillä näitä yhteisiä asioita hoitavat. Toki sitä tekevät myös ne poliisitutkimukset ja oikeudenkäynnit, jotka parhaillaankin ovat käynnissä heidän toimiensa jäljiltä.

Alvettulan koulun lakkauttamisesta saatavat säästöt ovat niin pieniä, että jo pelkästään tästä koulukiusaamisesta syntyvä imagohaitta tulee kaupungille paljon kalliimmaksi.

Ai niin, esitykseen lisättiin vielä sekin, että nyt pitää selvittää ja arvioida ihan koko Hauhon alueen opetuksen ja varhaiskasvatuksen tarve. Ei siis kannata kovin sikeästi nukkua Eteläisissäkään. Ei ainakaan ensi vuoden kuntavaalien aikaan, koska ne ovat tosiasiallisesti ainoa paikka, missä asukkaiden ääntä ihan oikeasti myös kuunnellaan, eikä ainoastaan lain pakottamana ”kuulla”.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski