Pääkirjoitukset Keski-Häme

Argumentum ad auctoritatem

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Keskustelun jalo taito piirtyy hyvin kaukaa ihmisen historiasta. Kaiken viisauden oppi-isä Aristoteles on sanonut, että hyvän perustelun täytyy vedota niin järkeen, tunteisiin kuin moraaliinkin, jotta kuulijan saa puolelleen.

Tämän jälkeen onkin tärkeintä ollut sen vahtiminen, mitä virheitä itse kukin tekee omia sanomisiaan muotoillessaan. Niistä on tosiaan vuosisatojen saatossa muodostettu oikea lista: argumentointivirheet. Erehtymällä vetoamaan väärällä tavalla tietoon, tunteeseen tai moraaliin olet jo hävinnyt käymäsi keskustelun, koska olet virheelläsi osoittanut, ettei edustamallesi asialle riitä uskottavia perusteita.

Argumentum ad auctoritatem eli auktoriteettiin vetoaminen on argumentti, jossa oma argumentti perustetaan jonkin auktoriteetin sanaan tai arvovaltaan. Tämä argumentointivirhe uppoaa yleisöön useimmiten kun veitsi sulaan voihin. Meidät on kasvatettu niin auktoriteettiuskollisiksi, että vetoaminen johonkin hyvin korkatasoiseen lähteeseen saa aika monen uskomaan, että se mitä väittäjä sanoo, on totta.

Minäkin viittasin tekstini alussa Aristoteleen sanomaan. Otin siinä harteilleni hänen viisautensa viitan ja loin tuleville sanoilleni painavaa pohjaa.

Tein sen tahallani.

Ja niin taisi tehdä myös STM yrittäessään saada yleisönsä, koko Suomen kansan, uskomaan, että kasvomaskeista ei ole juuri mitään hyötyä. Viestin kertojaksi ei tällä kertaa astunut kukaan niistä THL:n tyypeistä, jotka jokainen vuorollaan ovat pari päivää ennen jonkin itsestäänselvyyden tieteellistä todistamista väittäneet vakuuttavin äänenpainoin ja asiantuntijaksi esiteltynä jotain ihan päinvastaista.

Muistat kyllä ne väitteet. Ei ole vaaraa Suomelle, hyvin voi matkustaa laskettelemaan Lappiin ja vaikka minne, Italiassa suurennellaan ongelmia ja ei se nyt ainakaan mistään aerosolista tartu. Ja niin edelleen.

Tällä kertaa STM:ssä rakennettiin koko tilaisuus argumentum ad auctoritatemin varaan. Tilaustyötä esiteltiin oikein emeritustasolta. Kertoivat myös seuranneensa EU:n ja WHO:n kannanottoja. Auktoriteettia auktoriteetin päälle. Sitä ei kerrottu, että EU oli jo suositellut maskeja joukkoliikenteeseen ja että WHO ei suositellut niitä sen takia, että niitä riittäisi terveydenhuollon ammattikäyttöön.

Ja – yllätys! – pari päivää tämänkin tilaisuuden jälkeen julkaistiin WHO:n tutkimus maskien hyödyistä, ja hallituksen asettama tiedepaneeli suositteli monen muun maan tutkijoiden tavoin kasvomaskien käyttöä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä.

Auktoriteetit eivät pelkän asemansa perusteella ole koskaan olleet arvostuslistallani kovin korkealla. Varsinkaan sellaiset, jotka tietoisesti käyttävät asemaansa arvostuksen vaatimiseen. Tämän kevään jälkeen pidän aika montaa virallista asiantuntijaa pelkkänä argumentointivirheenä, joita kannattaa vältellä, jos haluaa selvittää totuuden.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat