Pääkirjoitukset Lammi

Daavidit ja Goljatit

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Jahkolan teollisuusalue irrotettiin kokonaisuudessaan Hämeenlinnan kaupungin hulevesialueesta. Iloinen uutinen tuli monin tavoin liian myöhään. Alkuperäinen päätös suututti kohtuuttomuudellaan yrittäjiä, joiden oman toiminnan yhtenä tärkeänä motivaattorina on ollut kotipitäjän elinvoiman vahvistaminen. Se tahtotila on nyt kanveesissa.

Isomman oikeudella kävellään joskus yli sellaisista paikoista, missä aita ei olekaan niin matalalla, miltä ensin näyttää. Jahkolan teollisuusalueen perustajalla oli riittävästi todistusaineistoa asiansa ajamiseen, hänen ei tarvinnut mennä oikeuteen asti tullakseen kuulluksi ja saadakseen vääryyden korjatuksi.

Minäkin sain Hämeenlinnan virkamiehiltä viime kuussa viestin, että lehdelle ei lähetetä pyytämäämme aineistoa hulevesiasioista, vaan jos haluan ne nähdä, joudun menemään kantakaupunkiin paikan päälle niitä lukemaan. Onneksi journalistien puolesta on tehty paljon selvitystyötä niitä tilanteita varten, kun kaupungilla ”ei ole tiedottamisintressiä”, niin kuin minulle ensin vastattiin.

Osasin journalistina vedota oikeisiin pykäliin, niin kuin Jahkolassakin tehtiin. Mutta minkä lain mukaista on se, että kaupunki kertoo yhteisistä asioista – tai toimii oikein – vain, jos sitä osataan tarpeeksi tiukasti vaatia? Mitä tekee se tavallinen kuntalainen, jolla ei ole oikeudenmukaisen kohtelun vaatimiseen riittävää erikoisosaamista – tai rohkeutta?

Lukee tietenkin paikallislehteä, mutta Goljattien kaatamiseen pelkkä lukeminen ei riitä. Paikallislehden tehtävä on vallan vahtikoiranakin olla vain raportoija, uutisen välittäjä. Aktiivinen toiminta on aina asianosaisten omissa käsissä.

Se, että Jahkolan alue vapautettiin maksuista ei kerro siitä, että kaikki ne ihmiset, jotka tammikuussa saivat kaupungilta kielteisen vastauksen omaan muistutukseensa, olisivat olleet valituksessaan väärässä. Se kertoo siitä, että kaupunki on tehnyt hulevesiratkaisuissaan isoja virheitä. Ja ihan varmasti myös pieniä.

Tiukassa paikassa pienten Daavidien kannattaa yhdistää voimansa ja tarttua toimeen joukkovoiman avulla. Kun totuus on pienten puolella, isotkin Goljatit joutuvat joskus antautumaan.

Merja Hirvisaari

Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Lue myös: Jahkolan teollisuusalue vapautettiin hulevesimaksuista (Vain tilaajille)

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski