Pääkirjoitukset Tuulos Keski-Häme

Ei paljon haittaa

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Hämeen liitto vastasi hallinto-oikeuden selvityspyyntöön, että asukkaiden muistutukset maakuntakaavasta pitää sivuuttaa lakiin perustumattomina, koska laki ei tarkasti määrittele sitä, millä tavalla viranomaisten tulee muistutukset huomioida. Ai niin, kaavamerkintään tehdyillä muutoksilla ei ole oikeusvaikutustakaan.

Isku vasten hyväuskoisten ihmisten kasvoja. Luulitko oikeasti, että tulit kuulluksi?

Laki edellyttää, että viranomaisten on suunnitellessaan alueiden käyttöä koskevia toimenpiteitä ja päättäessään niiden toteuttamisesta otettava maakuntakaava huomioon, pyrittävä edistämään kaavan toteuttamista ja katsottava, ettei toimenpiteillä vaikeuteta kaavan toteuttamista. Mutta vaikka Hämeen liitto on Paadenkolun kaikissa vaiheissa ilmoittanut, että alue ei sovellu vaarallisen jätteen käsittelyyn eikä sen pysyvään sijoitteluun, ely-keskus näpäytti maakuntahallintoa muistuttamalla, että kun kerran itse sanoitte hallinto-oikeudelle, ettei se merkitse, niin ei se meillekään merkitse. Karma iski.

Mutta miksi? Miksi ely-keskus teki oman ratkaisunsa sekä Hämeen liiton ja maakuntakaavan ohjauksen että poikkeuksellisen suuren asukasmäärän tahdon vastaisesti? Kuka hyötyi, ja kuka maksoi viulut?

Hajuhaitta lähikiinteistöille myönnetään päätelmässä vakavaksi, Suolijärven pinta voi samentua, eikä jätteistä valuvien nesteiden eikä mahdollisen lumenkaatopaikan seurauksiakaan ole tarpeeksi selvitetty. Ihan tarkkaa varmuutta ei ole siitäkään, onko hakatusta metsästä jätetty lainkaan jäljelle niitä alueita, mitkä ympäristöviranomaisten mielestä olivat suojelun arvoisia.

Siitä huolimatta ely-keskus lausuu, että he kyllä pystyvät tästä aineistosta tekemään perustellut päätelmät. Mutta määritteleekö laki perustelullekaan sen enempää tasovaatimuksia kuin kuulemisillekaan?

Ainakin laki edellyttää viranomaiselta selkeää ja ymmärrettävää kieltä, jonka perusteella hallinnon asiakkaan voidaan olettaa yksiselitteisesti ymmärtävän asian sisällön ja saavan siitä asian laatuun nähden riittävästi tietoa. Se on jopa ymmärrettävää, että itselleen taloudellista hyötyä hakeva haluaa julkisuudessa käyttää manipuloivia ilmaisuja, jotka pyrkivät piilottamaan kaiken ruman ja likaisen, mutta viranomaisilta on lupa vaatia parempaa kuin kaatopaikan kutsumista puistoksi.

Vaikka itkukaan ei ollut ely-keskuksen tekstiä lukiessa kaukana, itseäni nauratti eniten lause ”vaikka kokonaisuutena haitallisia ympäristövaikutuksia ei voida pitää erityisen suurina, niin paikallisesti tai kiinteistökohtaisesti vaikutukset voivat muodostua merkittäviksi.”

Vaikka hankkeesta on paikallisesti paljon haittaa, se ei ely-keskusta paljon haittaa.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Tagit

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski