Pääkirjoitukset Keski-Häme

Eurovaalit kiinnostavat sittenkin!

Esa Joensuu on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Ensi sunnuntaina järjestettävät Euroopan parlamentin vaalit näyttävät kiinnostavan juuri pidetyistä eduskuntavaaleista huolimatta edellisiä EU-vaaleja enemmän. Ennakkoäänestyksen prosentit ainakin näyttävät lupaavilta.

EU-vaalien äänestysprosentti on jäänyt aiemmin huomattavan alhaiseksi. Kun eduskuntavaalien äänestysprosentissa päästiin huhtikuussa valtakunnallisesti 72 prosenttiin, niin viisi vuotta sitten pidetyissä EU-vaaleissa koko maan äänestysprosentti oli vain 41 prosenttia. Levikkialueellamme äänestysinto oli vielä selvästi laimeampi vaihdellen Hauhon 34,9 prosentista Hämeenkosken 38,1 prosenttiin. Nyt odotetaan paljon vilkkaampaa.

EU:n päätöksenteko on meille hieman tuntematonta. EU-tasolla meidän eduskuntaamme vastaa kyllä Euroopan parlamentti ja hallitusta tavallaan Euroopan komissio. Mutta siinä välissä toimii myös Eurooppa-neuvosto, jossa päätöksentekoon osallistuvat valtion- tai hallitusten päämiehet ja komission puheenjohtaja, sekä Euroopan Unionin neuvosto, jossa siinäkin ovat maiden hallitukset edustettuina. Tavallisen kansalaisen on aika vaikea mieltää, miten ja missä eri asioiden päätöksenteko oikein tapahtuu.

Suomen meppien osuus koko parlamentista on pieni, vain 13 edustajaa 751:stä. Jos Britannia olisi eronnut EU:sta ennen vaaleja, Suomi olisi saanut yhden paikan lisää. Suomesta valitut edustajat valitsevat kotimaan puolueensa perusteella sopivan EU-parlamentin poliittisen ryhmän, jossa he toimivat. Näitä eri ryhmiä on ollut kahdeksan. EU-parlamentin poliittiset ryhmät eivät vastaa niitä puolueita, joista suomalaiset edustajat ovat kotimaassa lähtöisin, vaan EU-ryhmien agendat ja tavoitteet voivat poiketa niistä suurestikin.

EU-meppi ei tosin ole samalla tavalla sitoutunut ryhmänsä kantoihin eikä EU-parlamentin äänestyksissä ole samanlaista ryhmäkuria kuin kotimaisissa puolueissa, vaan meppi pystyy äänestämään asioista tarvittaessa sangen itsenäisesti. Näin suomalaiset mepit pystyvät tarvittaessa yhteisesti ajamaan meille suomalaisille tärkeitä asioita, vaikkapa metsiemme käytöstä, jos vain haluavat.

Siis sunnuntaina taas vaaliuurnille, jos jäi ennakkoon käymättä! EU-parlamentilla on oikeasti valtaa esimerkiksi isoihin ilmasto- ja ympäristökysymyksiin, jotka nousivat meidän eduskuntavaaleissammekin pinnalle, mutta joissa Suomen sisällä tehdyt päätökset eivät saa juuri mitään globaalia vaikutusta aikaan.

Esa Joensuu
Kirjoittaja on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski