Pääkirjoitukset Keski-Häme

Historiaa ja feenikslintuja

Merja Hirvisaari

Tämän viikon lehteä on ollut surullista tehdä. Kukkatalon savuavat rauniot ja vanhan sairaalan purkukuvat ovat murheellista katsottavaa, ja kun samaan aikaan ympärillä vellova koronapandemia kirjoittaa koko maailmalle madonlukuja, on vaikea nähdä valoa.

Siellä se kuitenkin on. Jokaisen tunnelin päässä.

Kun viikoittain etsin lehtemme arkistoista kuvan viidenkymmenen vuoden takaisesta uutisesta, olen ehkä liiankin usein ajatellut, että historian toistaessa itseään nykyisyys jää pienissä pitäjissä turhan usein tappiolle, kun puoli vuosisataa sitten täällä elettiin aivan toisenlaista aikaa: Linja-autoasemaa rakennettiin, uusi terveyskeskus oli suunnitteilla ja siihenkin sairaalaan, jota juuri nyt puretaan, palkattiin kolmas lääkäri. Väkeä tuli pitäjiin ovista ja ikkunoista – ja uusia ovia ja ikkunoita asennettiin myös heitä varten rakennettuihin upouusiin kerrostaloihin; tänään niitäkin puretaan asumiskelvottomiksi ilkivallattuina.

Eipä ole montaa viikkoa siitäkään, kun 50-vuotiskuvana julkaisemassamme vanhan lehden kansikuvassa oli kuva ilmiliekeissä palaneesta talosta, jota palokunta ei pystynyt pelastamaan. Ensin se puistatti, mutta sitten alkoi toivon kipinä elää: aina on noustu. Kaikesta on selvitty. Savuavista raunioistakin.

Vie aikansa, joskus kaiken muunkin, mutta lopulta kuitenkin on niin, että silloin kun mitään muuta vaihtoehtoa ei ole kuin selvitä, niin siinä selviämisen prosessissa avautuu myös uusia mahdollisuuksia. Tulee uusia oivalluksia, lopulta myös uutta intoa kokeilla omia siipiään jossain ihan muussa. Feeniks-lintu heittäytyy taruissa tuleen tuhannen vuoden välein syntyäkseen uudelleen.

Muutos on tuhannen taalan paikka myös vähän lyhyemmällä ajanjaksolla. Ja jos yrittää katsoa siihen hetkeen, kun maisemaa rumentavat rauniot ovat poissa, voi siellä nähdä sen valon. Voi tulla uusia taloja, voi tulla uusia yrityksiä, voi tulla niitä hetkiä, jotka vähän tuonnempana, jonkun toisen mielestä, näyttävät kovin kauniilta ja kaipauksen arvoisilta.

Kyllä, historialla on tapana toistaa itseään, mutta silti tulevaisuuskin tulee aina.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat