Pääkirjoitukset Keski-Häme

Hölmöläisten tarinoita

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Tuli taas toimitukseen viesti siitä, miten mukavaa olisi saada lehteen ilmaista mainosta uudesta hankkeesta, joka rakentuu vapaaehtoistyön varaan.

Hakemuksia olisi haluttu vain tarpeeksi hyvillä ominaisuuksilla varustetuilta puurtajilta, jotta he varmasti osaisivat opettaa toisillekin taitonsa. Ja ei, kyse ei ollut kyläläisten yhteisestä työstä kylän yhteiseksi hyväksi, vaan siitä, että ihmisiä pitäisi opettaa käyttämään tietokoneita, jotta he pystyisivät käyttämään etänä niitä yhteiskunnan vastuulla olevia entisiä lähipalveluita, jotka on viety pitäjistä keskustaajamiin.

Kysäisin kohteliaasti, että maksettaisiinko näille taitajille jotain korvaustakin tästä arvokkaasta koulutustyöstä. No eipä tietenkään, tälläkään hankkeella, ole varaa mitään palkkoja maksaa, paitsi sille hankkeen vetäjälle.

Hyvää mieltä olisi kuulemma ollut tarjolla.

Vapaaehtoistyö ja vertaistuki ovat erinomaisia asioita yhteisön henkisen ja usein fyysisenkin hyvinvoinnin tukemisessa. Todellisia voimavaroja. Ihailen vilpittömästi niitä ihmisiä, jotka jaksavat antaa omasta ajastaan arvokkaita hetkiä niiden hyvien asioiden edistämiseen, jotka he kokevat tärkeiksi, ja niiden ihmisten auttamiseeen, jotka eivät ilman apua pärjää. Onneksi olette!

Ihmisten halu auttaa on kaunista ja kunnioitettavaa. Se, että tätä jaloa ominaisuutta käytetään järjestelmällisesti hyväksi taloudellisten säästöjen saavuttamiseksi, oman pussin paisuttamiseksi tai omien etujen ajamiseksi, on jaloudesta – ja hyvästä mielestä – kaukana.

Se, että yhteiskuntakin nyt yrittää siirtää omia vastuitaan vapaaehtoisille hartioille, yhteiseen hyvään vetoamalla, on rumaa ja pelottavaa.

Hölmöläisten tarinoissa voisi kuvitellakin ihmisten iloisina auttavan kuntaa viemään pois pitäjistä niitä palveluita, joiden saamiseksi lähelleen hölmöläiset ovat aika monta veroa ja maksua jo maksaneet.

Saduissahan ihan tyhmä Hölmölän väki yrittää säkillä kantamalla saada taloon valoa. Tarinoiden tolloimmat tohelot jopa sahaavat niitä oksia, millä itse istuvat.

Onneksi Hölmölä on totta vain saduissa! Vai oliko se sittenkin niin, että totuus on hölmöläisten tarinoitakin ihmeellisempää?

Merja Hirvisaari

Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski