Pääkirjoitukset Keski-Häme

Hotsittaako?

Tein tuossa vähän aikaa sitten viikonloppuvisiitin kantakaupunkiin. Elin oikein herroiksi. Yövyin hotellissa, söin hienosti monessakin ravintolassa, vierailin museoissa ja kävin konserteissa. Oli kyllä mukavaa, mutta kun kotona ynnäilin kuittien loppulukemia, totesin, että yksi yö ja kaksi päivää Hämeenlinnassa maksoivat saman verran kuin viime kesänä viikon matka Kreikassa.

En sano, että visiitti olisi mennyt millään tavalla hukkaan. Tähän mennessä kantakaupunki on ollut tällaiselle, Hämeen mittapuun mukaan, varsin uudelle asukkaalle lähinnä välttämätön paha, jonne on ollut pakko mennä silloin, kun hammaslääkäristä ei saanut kotipitäjästä aikaa tai kun käsi murtui. Siellä on liian ahtaat ajoväylät, liian paljon yksisuuntaisia katuja ja liian paljon ihan kaikkea muutakin sellaista, mikä ei lainkaan kutsu luokseen, mutta nyt olin päättänyt leikkiä turistia ja nähdä vain mukavia asioita.

Ja olihan niitä. Kun tulee Raatihuoneenkatua pitkin kirkon kupeeseen, on näkymä alas torille auringonpaisteessa hyvinkin viehättävä, suorastaan keski-eurooppalainen. Iloiset elämisen äänet katukahviloissa kutsuvat mukaan elämännälkään, ilmassa leijailevat tuoksut ravintoloiden keittiöistä toimivat aistinvaraisina sisäänheittäjinä, elämä helisee kesää.

Toimin turistin tavoin. Pysäyttelin ihmisiä keskellä katua ja kyselin vinkkejä parhaan ruoan tarjoajista, hymyilin ja sain hymyjä takaisin. Surfasin netistä vinkit matkailijalle ja löysin uuden sanan hotsi. Sitä etsiessä ihmisten avuliaisuus nousi erityisesti esiin: yksi grilliyrittäjä kertoi senkin, kuka kilpailijoista myy tätä hämeenlinnalaista herkkua. Siinä lihapiirakasta on otettu vain kuori, ja riisi–jauhelihaseoksen tilalle laitetaan höyrytettyä hookoonblöötä. Pitihän sekin kokeilla, ja hyvää oli.

Grillikioskin jonossa kuulin jotain, mikä näytti kovasti naurattavan muita jonottajia.

– Kyllä on ero melkoinen Varsinais-Suomeen, nuori mies ihmetteli toiselle jonottajalle.

– Kuinka niin?

– No kun täällä ollaan joka paikassa niin ystävällisiä ja iloisia.

Niinpä niin. Aidat ja ruohot ja miten se meni? Hymy lähti minullakin kotiin mukaan.

Mutta aika kovan hinnan siitä hymystä joutui maksamaan. En tiennyt kuittiviidakkoa selatessani, että itkisinkö vaiko nauraisin. Seuraavan kerran, kun tekee mieli leikkiä turistia, tulee kyllä itseltä kysyttyä, että hotsittaako ihan varmasti. Vai lähdenkö sittenkin sinne Kreikkaan?

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski