Pääkirjoitukset Keski-Häme

Ikuisuuspäätöksiä

Merja Hirvisaari

Ilo läikähti omassa mielessä maanantaina Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokousta kuunnellessa, kun siellä Kylli Kylliäinen esitti toivomuksen, että Alvettulan päiväkodista ja koulusta tehtäisiin sellainen ikuisuuspäätös, että molemmat saavat jatkaa aina. Kristillisten valtuutettu osoitti mieltä lämmittävää ymmärrystä siitä, miten jatkuva taistelu omien oikeuksien puolesta rikkoo pienessä maalaiskylässä asuvien ihmisten rauhaa, ja miten paljon elämisen laatua heikentää se, että omista asioista päättävien sanaan ei voi luottaa – puhumattakaan siitä, että heillä olisi itseä kohtaan hyvä tahto.

Se, että pitäjien lähipalvelut nostetaan yhä uudelleen ja uudelleen lakkautusuhan alle on – ikävä kyllä -suoranaista henkistä väkivaltaa. Surullisinta tässä on se, että väkivalta kohdistuu pieniin lapsiin, joiden huomioimisesta Hämeenlinnassa kumarretaan kansainvälisiä kiitoksia ja kunniakirjoja.

Voi miten olisi hienoa, jos tuollainen poliittinen päätös tosiaankin voitaisiin tehdä! Miten loistava viesti se olisi koko maan lapsiperheille, jos Hämeenlinna – tai Hollola – lupaisi, että pitäjien kyläkouluille taataan toimintarauha, ja kaikille lapsille turvallinen varhaiskasvatus kävelymatkan päässä ainakin elämän kymmenen ensimmäistä vuotta.

Ai kuka maksaa? Siihenkin otettiin hyvin kantaa maanantain kokouksessa. Siellä kysyttiin, että mitä jos lakkautettaisiin isopalkkaisimpia virkoja sen sijaan, että nostetaan kaikkein heikoimmat ruohonjuuritasolta päättäjien virheiden maksumiehiksi. Mietittiin myös, että miksi ollaan valmiita laittamaan elinvoimahankkeisiin isoja rahoja, vaikka niiden tuomaa hyötyä on ollut jokseenkin hankala rahassa mitata. Sanottiin onneksi sekin, että vaikka säästää pitää, niin tämä Alvettulan päiväkoti on nyt ihan aikuisten oikeasti sellainen kohde, mistä ei pidä säästää.

Itse olen niin mustavalkoinen ihminen, että mielestäni sellainen ihminen, joka haluaa laittaa lapset maksumiehiksi päättäjien tehtyä huonoja päätöksiä, ei saisi olla missään tekemisissä sellaisten asioitten kanssa, joilla vaikutetaan lapsiperheen arkeen. Tiedän hyvin, että jos näin tehtäisiin, Suomessa vaihtuisivat sekä virkamiehet että valtuutetut melkein kaikissa kunnissa. Silti suosittelen kaikille valtuuston maanantain kokouksen kuuntelemista kokonaisuudessaan.

Me aikuiset osaamme olla hurjan tekopyhiä, kun perustelemme itsellemme ja vähän kai toisillemmekin sitä, miksi aiomme heikentää lasten elämisen tasoa kotikunnassamme.

Eikä olla Hollolassa yhtään sen parempia: Hämeenkosken pitäjästä on viety terveyspalvelut jo kokonaan, on yritetty lakkauttaa koulu, ja nyt huhutaan taas siitäkin, että kirjastoa oltaisiin sulkemassa – ja siellä on kuntaliitos ollut voimassa vasta neljä vuotta.

Ikuisuus on pitkä aika.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski