Pääkirjoitukset Keski-Häme

Joulun suklaarasiat

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Ensimmäisen vuosikymmenen joulut olivat täynnä ihmetystä ja taikaa. Joulupukin kirje katosi yläkerran ikkunan takaa, vaikka ihan varmasti valvoimme kaikki viisi koko yön sitä vahtiaksemme. Joulupukki oli yhtä aikaa kiehtova ja pelottava. Joulukuusessa roikkui makeisia, mutta niitä ei saanut syödä. Kaikki joulun herkut oli äiti itse tehnyt, ja talo oli tuoksuja tulvillaan.

Toisella vuosikymmenellä kirjeet joulupukille loppuivat, kun keskimmäinen kirjoitti omaansa: Sitä, mihin rahat riittää. Maailma, ja joulu sen mukana, muuttui yhä tyhmemmäksi ja kaikki traditiot aivan turhiksi. Äidin leipoma joulukakku oli silti ihanaa, ja joulupuurossa manteli. Suklaarasiasta riitti yhdestä kerroksesta isossa perheessä vain pari palaa jokaiselle. Aina ei se paras osunut omalle kohdalle.

Kolmannella vuosikymmenellä syntyivät omat lapset, ja kiipesin joulun alla tikapuita pitkin ikkunan taakse heiluttamaan heille tonttunukkea. Esikoisen kanssa katseltiin metsän rajaan ja aivan varmasti näimme siellä punaisen hiippalakin heilahtavan. Yhdessä kuorimme ja muhensimme juurekset joulun laatikoihin, mutta jouluostoksilta palasin itkien kotiin, kun rahat eivät riittäneet kaikkeen, mitä olisin halunnut rakkailleni antaa. Silti se riitti tekemään joulun, mitä meillä oli. Muistot ovat täynnä lämpöä ja kiitollisuutta. Sellaista surua ei ollut, mitä suklaa ei edes vähän olisi helpottanut. Pehmeä toffee oli parasta, eikä uutta kerrosta saanut aloittaa, ennen kuin se viimeinen minttu oli edellisestä syöty.

Neljännen vuosikymmenen joulumuistot ovat täynnä surua ja kaipausta. Joka toinen vuosi joulu oli eroperheessä peruttu. Elämä oli selviytymistä, oman minän etsimistä, todella paljon itkemistä. Yhteiset joulut olivat silti ihania. Jouluevankeliumin lukuvuoro siirtyi lapsille, ja kaupasta sai valmiina toisten äitien tekemiä, ihan hyviä laatikoita. Suositun siivousohjeen mukaisesti sängyn alta toi puhtauden tuoksua puhdistusaineeseen kasteltu sukka. Suklaata sai jokainen oman rasiansa. Suosikkeihin oli jo noussut ananas.

Viides vuosikymmen korjasi haavoja, toi suurta rakkautta, menestystä, ja elämän hauskimmat joulut nyt jo aikuisten omien lasten kanssa. Kaiken maailman kummallisuuksien keskelle joulusta tuli turvasatama koko perheelle. Evankeliumin lukeminen ei enää lasten mielestä ollut niin hienoa, kun he eivät silloin niin paljon arvostaneet traditioita, mutta aina joku sen äidin mieliksi luki ääneen ennen joulupäivällistä. Joulu oli joka vuosi, eri kokoisilla kokoonpanoilla. Suklaata syötiin liikaa. Minttukin kelpasi kaikille.

Kuudes vuosikymmen karkasi kiireen keskelle, seitsemäskin on jo alkanut. Enää ei ole pakko, jos ei tahdo. Edes suklaata. Joulupöydän ääreen istahtaa jo seuraava sukupolvi, silmät säteillen, pieni käsi ojentumassa kohti elämän ensimmäisiä herkkuhetkiä. Hänkään ei vielä tiedä, mitä saa, mutta hyväksi se lopulta kääntyy.

Herkullista joulua!

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski