Pääkirjoitukset Keski-Häme

Joulupuuro ja se kuuluisa kauha

Kaikkein tunnetuin puurokauha lienee Katri-Helenan säveltämän Joulumaa-laulun kauha, jolla Junnu Vainion sanoilla kauhotaan maailmalle rauhaa. Omassa perheessäni vielä tunnetumpi on minun vanha puinen kauhani, jonka toisessa päässä hymyilee paksu joulupukki ja jota käytetään vain kerran vuodessa – jouluaattoaamuna. Maailman rauhaa sillä en osaa annostella, mutta voi miten paljon rakkautta sillä hämmennänkään oman perheeni joulupuuroon, kun aamusella ihan hiljaa yritän hiipiä puuronkeittoon ennen kuin kukaan muu herää.

Traditioon kuuluu se, että sitten kun puuro on kypsää, kajautan ilmoille kovaan ääneen toisen tutun joululaulun Joulu on taas, joulu on taas, kattilat täynnä puuroo! Koska olen todennäköisesti jaksanut herätä ihan liian myöhään, ja koko muu perhe yrittää epätoivon vimmalla teeskennellä nukkuvaa niin kuin äidit konsanaan odottaessaan toukokuussa aamukahvia vuoteen äärelle, on epävireisestä laulustani tullut rakas toisillekin, koska nälkä silottaa sekä musisoinnin että puuron mahdolliset pohjaan palamiset. Kilpaa siinä sitten lusikoimme puuroamme, jota kaikki ottavat lisää niin kauan kunnes joku hihkaisee löytäneensä onnea tuovan mantelin.

Ja siitä se pyörähtää meidän joulumme liikkeelle. Omat, omituiset tavat seuraavat toisiaan, ja voi miten paljon me niille nauramme! Juurtuneita tapoja ei tarvitse kenenkään vastustaa, kun ne ovat oman joukon kasvattama, kaikille tuttuja ja tärkeitä. Kaikkine puutteineen. On todennäköistä, että joulupuuro on jossain paremman makuista ja nuotit satavarmasti osuvat tarkemmin tavoiteltuun kohteeseen jossain toisessa tuvassa. Silti uskon, että kukaan sieltä minun kotikeittiöni pöydän äärestä ei juuri sillä hetkellä haluaisi olla missään muualla.

Eikä meistä kenelläkään ole mitään halua edes yrittää määräillä, miten joulua pitäisi jossain toisessa talossa viettää. Miksi olisi? Emmehän me totisesti ota kuuleviin korviinkaan, jos vaikka joku yrittäisikin väittää omaa tapaamme jotenkin muka huonoksi tai vääräksi. Nautimme vain, täysin siemauksin. Ja kun loppiaiseen asti lopulta päästään, minä jo alan haaveilla siitä, miten ensi vuonna taas saan koko joukon yhteiselle puurolle.

Näin pieniä ne ovat joulun tunnelman, ehkä myös maailman rauhan, ainekset. Niiden myötä minä toivotan kaikille oikein hyvää – ja rauhallista – joulua!

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski