Pääkirjoitukset Keski-Häme

Kaiken maailman hybrideitä

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Lupasin soittajalle ottaa selvää, että mitä se hybridiopetukseen siirtyminen oikein tarkoittaa. Kanta-Hämeessä kun suositeltiin sen käyttöön ottamista ja sanottiin samalla, että oppilaitokset voivat palata lähiopetukseen itselleen sopivassa aikataulussa. Niin että miten se hybridi sitten käytännössä eroaa lähiopetuksesta?

Ystävämme Google kertoi, että hybridiopetus on verkossa ja luokassa samanaikaisesti tapahtuvaa opetusta. Yksi ryhmä on luokassa, toinen seuraa samaa opetusta etänä. Näin ainakin Jyväskylän yliopistossa ja peda.netissä.

Kuin tilauksesta Hyrialta tuli tiedote, että sielläkin palataan taas hybridimalliin maaliskuussa. Heillä oli hybridille ihan oma selityksensä:

– Osa opiskelijoista on niin sanotusti aamuvuorossa ja osa iltavuorossa – osa voi osallistua lähiopetukseen ja -valmennukseen ja osa tehdä tehtäviään etäyhteyden avulla kotoa käsin. Lähi- ja etäpäivät voivat myös vuorotella, sanottiin Hyrian tiedotteessa.

Seuraavaksi kysyin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä. Neuvottelujen jälkeen lopullinen versio oli se, että opetuksessa käytetään lähi- ja etäopetuksen keinoja siten, että kontaktien määrä minimoidaan samalla käyttäen opetuksen kannalta tarkoituksenmukaisinta opetuksen muotoa. Käsi pystyyn, kuka ymmärsi?

Tavastialta minulle kerrottiin, että hybridimalli tarkoittaa sitä, että oppilaitoksen opiskelijoista osa on lähiopetuksessa ja osa etäopetuksessa. Näin saadaan riskiä tartunnoista pienennettyä eli väljyyttä tiloihin, kun kaikki eivät ole paikalla yhtä aikaa.

Lammin lukiosta, Tavastian oppilaitoksia sekin, kerrottiin, että pandemiaryhmän määritelmän mukaan hybridiopetus tarkoittaa sitä, että myös lähiopetus on oppilaitoksissa mahdollista, mutta etäopetuksen keinoja kannattaa edelleen soveltuvissa tapauksissa hyödyntää. Ja että siellä ollaan kovasti iloisia siitä, että lähiopetukseen voidaan taas palata.

Selityksiä tuli siis yhtä monta kuin oli vastaajiakin. Paras vastaus kysyjälle olisi siis melkein yhtä ympäripyöreä: Hyvä kysymys! Vaikka vastuu jää taas kuulijalle, termi osoittautui erinomaiseksi, koska se tarkoittaa kaikille sitä, mitä he haluavat kuulla. Elämää ikävästi rajoittanut pandemiakin melkein unohtuu, kun saa käyttää hybridimallia, jossa se ei näytä ollenkaan niin vaaralliselta kuin ennen.

Jotenkin huojentaa, että kaikki tulkinnat hybrideistä jäävät nyt talvilomalle. Paitsi tietenkin, jos liikutaan hybrideillä sellaisilla seuduilla, missä akkuja ei saakaan ladattua.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat