Pääkirjoitukset Keski-Häme

Keino vai tekosyy?

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Auringon alla ei kuulemma ole mitään uutta, mutta aina silloin tällöin joku saa sanottua vanhankin viisauden virkistävän uudella tavalla. Vuodenvaihteen tietämissä silmiini osui otsikko: Jos se on tarpeeksi tärkeää, keksit keinon. Jos ei ole, keksit tekosyyn.

Se jotenkin osui ja upposi.

Pysähdyin nimittäin miettimään, että mikä omassa elämässäni on niin tärkeää, että asetan sen etusijalle valinnoissani. En siis ollenkaan pohtinut sitä, onko käytössäni keinoja vai tekosyitä. Vain sitä, mikä omassa elämässäni on niin tärkeää, että haluan sanoa sille kyllä.

Oli varsin virkistävää miettiä elämäni arvojärjestyksiä. Se muuttui eräänlaiseksi siunausten laskemiseksi ja siitä tuli tavattoman hyvä mieli. Suosittelen.

Ai mitäkö ne olivat? En kerro. Jokaisella on omansa, ja tänä turhan ja pahaa tahtovan julkisuuden ahdistavana aikakautena suosittelen lämpimästi jokaiselle kaikkein arvokkaimpien asioittensa piilottamista visusti kaikilta vierailta. Amerikkalaiset sanoisivat, että it is not secret, it is sacred. Ei se ole salaista, se on pyhää. Suomessa sanotaan: Kenellä onni on, se onnen kätkeköön.

Mutta mitä ne ovat ne tekosyyt? Eivät muuta kuin syyllistämistä tai valehtelua, ja kumpikin on ikävä asia, josta olisi viisasta päästä omassa elämässään eroon. Ja tässäpä onkin siihen oiva keino: opettelee ihan reilusti sanomaan ei. Kohteliasta on toki sanoa: Ei kiitos. Tekosyitä ei silloin tarvita, eikä valehtelu edes ole koskaan kohteliasta.

Ai et halua loukata?

Meillä on itsekullakin iso taipumus hakea hyväksyntää elinpiirimme ihmisiltä. Sen vuoksi kiltin tytön syndrooma ei ole vieläkään maailmasta kadonnut. Ja sen vuoksi meitä yhä tänäänkin syyllistetään, kun joku haluaa meidän toimivan omaa tahtoamme vastaan.

Tänä vuonna kannustan kaikkia sanomaan Ei kiitos silloin, jos siltä tuntuu ja Kyllä vain silloin, kun ihan varmasti itse niin haluaa. Aikaa niille oman elämän arvojärjestyksen ykkösasioille jää nimittäin paljon enemmän, jos ei turhaan tuhlaa sitä sellaiseen tekemiseen, josta todellisuudessa ei piiruakaan pidä.

Entä jos haluaa auttaa? Entä jos saa iloa siitä, että kysytään mukaan? Hassu! Silloin, jos asia on tarpeeksi tärkeä, löydät sille kyllä aikaa omasta kalenteristasi.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski