Pääkirjoitukset

Kenellä onni on

Kun postiin tuli kirjastonhoitajien viesti siitä, että yhdeksän kymmenestä heistä kokee usein innostusta työstään, mietin heti huolissani, että kannattaako noin mukavaa asiaa nyky-Suomessa ollenkaan kertoa, kun sitten kohta on joku kateellinen virkamies vaatimassa työhyvinvointia verolle.

Tiestihän, että on olemassa kahdenlaista kateutta? Positiivista, joka innostaa itseä uusiin saavutuksiin, niin että pääsisi itsekin osalliseksi jostakin hyvästä. Ja negatiivista, joka tahtoo toiselta riemun pois, koska sitä ei itselläkään ole. Naapurin uusi auto saa ruman naarmun kylkeensä. Aiemmin nämä on nimetty amerikkalaiseksi ja venäläiseksi kateudeksi, mutta koska viime aikoina olen Suomessa törmännyt vain jälkimmäiseen versioon, jätin myötähäpeän tunteesta nuo kansallisuusmääritelmät pois.

Harva se päivä luen tai kuulen kommentteja siitä, miten joku ei vain voi iloita jonkun saamasta tuesta, voitosta, onnistumisesta tai huomiosta, kun se ja tämä ja tuo tärkeä asia jää koko ajan vaille vaikka mitä. Kaikkein pahimmat myhäilevät tyytyväisinä, kun joku paljon esillä ollut epäonnistuukin jossakin asiassa.
– Olisihan se pitänyt arvata.

Nuorempana vihasin Eino Leinon laulua onnesta, joka käski kätkemään onnen ja visusti vaikenemaan elämän tuomista rikkauksista. Olin omassa elämisen riemussani satasella sitä mieltä, että onni pitää jakaa, niin että se kasvaa; siitä pitää uskaltaa iloita ja rakkaudesta huutaa talojen katoilta niin, että koko maailma kuulee. Ahdistuin siitä pienuudesta, mitä Leinon runo mielestäni edusti. Miten kukaan voisi olla toisen onnesta niin kateellinen, että se kannattaisi kätkeä?

Nykyisin en edes itselleni meinaa uskaltaa kuiskata olevani onnellinen. Pelkään, että sekin olemisen sietämätön kauneus on ihan kohta tallottu kovilla koroilla maan mutaan.

Kirjastonhoitajien onnesta olen aidosti iloinen. Tässä suorituskeskeisessä maailmassa on suurinta rikkautta, kun saa suorittaa sitä, mikä tuottaa tyydytystä itselle, eikä vain vallitsevalle mielipideilmastolle.

Nuori kapinallinen nostaa taas minussa päätään. Mitä jos tällä viikolla ihan häpeämättä nauttisimme siitä, mitä ja keitä itse olemme?

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

Lukijoiden mielipiteet